3p

A vasutasokat megdöbbentette a home office miniszteri tiltása a MÁV-nál. Eddig is tömegesen hagyták el az állami céget, mondják.

Végtelenül barátságtalan lépésnek tartja a Vasutasok Szakszervezete Lázár János legújabb népszerűtlen döntését, a home office betiltását.

Lázár János lehet, hogy e döntésével rossz lóra tett
Lázár János lehet, hogy e döntésével rossz lóra tett
Fotó: Facebook/Lázár János

A VSZ a vasutasok tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében is felszólítja a minisztert, vonja vissza ez a családellenesnek is számító intézkedést.

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentése a home office betiltásáról, hiszen egyebek között a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, hiszen az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre. A hirtelen meghozott, mindenki számára meghökkentő döntés azonban nemcsak a székházból kiköltöztetett munkavállalókat érinti kellemetlenül, hanem azt a több ezer vasutast is, aki korábban, még a Covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott – közölte Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke szerint ugyanis ez a lehetőség egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, lojálisak maradtak a vasúthoz.

Családok ezrei rendezkedtek be erre a korábban kényszer szülte, ám időközben elfogadott és jól bejáratott rendszerre. Kisgyerekes szülők éppen e kedvező családbarát lehetőségért maradtak a cégnél vagy csatlakoztak a MÁV-VOLÁN – csoport dolgozóihoz.

Köztudott, drűmai a létszámhiány a MÁV-nál, mint ahogy az is ismert, hogy Lázár eddigi intézkedései sem arattak osztatlan sikert a vasutasok körében – a szervezeti intézkedések kuszasága, kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a többi jó szakembert is –, s ez a mostani döntése olaj lehet a tűzre - magyarázza az elnök.

Munkabérrel is tartozik az állam

Meleg János felemlegeti azt a már ismert tényt is, amely szerint az ország legnagyobb állami tulajdonú társasága hosszú hónapok óta tartozik csaknem 600 olyan dolgozójának a munkadíjjal, akikkel szabadidejükben végzett pluszmunkára szerződött. A hosszú ideje halogatott kifizetéshez a VSZ a miniszter segítségét kérte, aki eddig semmit nem tett azért, hogy pont kerüljön e kínos ügy végére. Így a vasúthoz lojális munkavállalók a mai napig nem kapták meg a szerződésbe foglalt munkadíjat. Ezek az intézkedések – vagy éppen elmaradt rendezések – még a MÁV-hoz leghűségesebb emberek kedvét is elvehetik attól, hogy itt dolgozzanak – szögezi le az elnök.

Az elnök szerint nagyot téved Lázár János, ha azt hiszi, hogy az otthon dolgozók visszarendelésével javulhat a vasúti szolgáltatás sokat kritizált minősége, pontosabbak lesznek a vonatok és kevesebb lesz az utaspanasz. Sőt! Ez az intézkedés sok vasutast elgondolkodtat majd, érdemes-e ezek után maradni? Félő, hogy sokan jobb feltételekért és esetleg jobb pénzért máshol folytatják a munkát, s ezzel megindul egy jelentősebb elvándorlás. Akkor viszont nemhogy javul, hanem tovább romlik a vasúti közlekedés már így is nehezen vállalható színvonala - szögezi le Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete nyomatékosan felszólítja a minisztert, vonja vissza ezt a megalapozatlan intézkedést, s hagyja home officban azokat, akik így vállaltak munkát, s így végzik tisztességgel a feladatukat a vasútnál.

Sokat veszít a MÁV, ha ezek, az egyébként eddig lojális vasutasok is elhagyják az ágazatot – véli az elnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!