<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Az állami munkákat rendszeresen elnyerő, kormányközeli takarítócég két leányvállalatát olvasztja magába. Az egyik cég jókora veszteséget hozott össze tavaly, a másik viszont stabil lábakon áll, több száz alkalmazottal.

Jogutód társaságként a kormányközeli és kormánykedvenc takarítócég, a B+N Referencia Zrt. magába olvasztja két leánycégét, a B+N Magyarország Kft.-t és a B-Omega-T Kft.-t - derül ki a cégközlönyben minap megjelent hirdetményből.

Az egyesülésről június 3-án, illetve 30-án született döntés, melynek eredményeként a két beolvadó cég, a B+N Magyarország és a B-Omega-T megszűnik önálló egységként létezni.

A B+N Referencia Zrt., vagyis az átvevő cég eddig sem volt kis szereplője a piacnak. Rendszeresen nagy állami megrendeléseket tud tető alá hozni, talán a legismertebb partnere a cégnek a Magyar Államvasutak. Gyakran találkozni az állomások területén B+N Referencia-feliratos mellényt viselő dolgozókkal. A cég sikere nyilván nem független a tulajdonosi hátterétől sem.

Stabil partnerei a MÁV-nak (Fotó: MTI)Stabil partnerei a MÁV-nak (Fotó: MTI)

A B+N Zrt. korábban Simicska Lajos üzleti köréhez tartozott, de ma már Kis-Szölgyémi Ferenc a tulajdonosa. Kis-Szölgyémi viszonylag könnyen köthető a NER legbelsőbb köreihez, miután több közös érdekeltsége is volt Tombor Andrással. Ő egyrészt több kormányközeli ügyletben is benne volt, másrészt egy időben Habony Árpád hitelezőjeként is emlegették. A Fidesz kommunikációs stratégájának NAV-vizsgálatakor ugyanis azt állította, hogy ő adott kölcsön 20 milliót Habony Árpádnak.

Visszatérve a beolvadásra. Az egyik cég, a B-Omega-T esetében még talán kézenfekvő megoldásnak is tűnik a beolvasztás a társaság 2020-as gazdasági eredményeit nézve. Bár a bevételek tekintetében nem hozott nagy visszaesést a koronavírusos korlátozásokkal teletűzdelt év, 213 millió folyt be a kasszába a korábbi 263 után, mégis tetemes veszteséget könyveltek el. A 2019-es 10,7 milliós nyereség után tavaly 132 millió mínusz lett a gazdálkodás eredménye. Ez pedig olyan mértékű volt, hogy negatív tartományba csúszott a cég saját tőkéje. Ez a jogszabályok értelmében már nem minősül szabályos működésnek, és a tulajdonosnak tőkerendezési kötelezettsége keletkezik.

A másik társaság, a B+N Magyarország Kft. esetében inkább a tevékenységek racionalizálása állhat az összevonás hátterében, mintsem gazdasági megfontolások. A cég számait nézve ugyanis gyakorlatilag a B-Omega-T-vel ellentétes eredményeket hozott az elmúlt két év. Míg 2019-ben a 6,8 milliárdos árbevételből majdnem 70 milliós veszteség lett a vége, tavaly a 4,2 milliárdra csökkenő bevételből csináltak 392 milliós tiszta profitot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.