TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. február 15. 09:54
MTI

A gigaprojektet a helyi politikusok ellenezték. A főhadiszállást így a virginiai Arlingtonban húzzák fel.

Korábbi terveit feladva mégsem hoz létre új központot New Yorkban a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata, az Amazon a helyi politikusok ellenkezése miatt. A társaság tavaly novemberben 236 amerikai város ajánlkozása mellett egy évig tartó válogatás és mérlegelés eredményeként döntött úgy, hogy New York Queens negyedében és a Washington melletti, de már Virginia államhoz tartozó Arlingtonban hozza létre újabb központjait.

New York városa és állama - részben adókedvezmény formájában, részben munkahelyteremtésre közvetlenül adott összegekkel - összesen 2,8 milliárd dollár (mintegy 790 milliárd forint) támogatást ígért a 25 ezer új munkahelyet létrehozó beruházáshoz. Ezt New York állam kormányzója, Andrew Cuomo és a város polgármestere, Bill de Blasio részvételével titkosan kialkudott ösztönzést támadták meg helyi politikusok. Az Amazon erre reagálva kijelentette, új központjuk felépítéséhez nélkülözhetetlennek tartják a választott helyi és állami vezetők hosszú távú támogatását. 

A vállalat csütörtökön közölte, jelenleg nem keres új helyszínt a beruházásához, de Arlingtonban folytatja másik hasonló méretű központjának megvalósítását. Az Amazon emellett nem állt el a Tennessee államban található Nashville-ben ötezer munkahelyet teremtő technológiai központjának létrehozásától sem, és tovább fejleszti az Egyesült Államokban és Kanadában található 17 irodáját és technológiai központját is. 

A Seattle-i székhelyű cég korábban bejelentette, évi 100 ezer dolláros fizetést kínálva, nagy számban kíván felvenni számítógépes szakembereket és mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatókat.

Az új központ megszerzéséért több város és állam is kétségbeesetten küzdött. New Jersey 7 milliárd dolláros támogatást helyezett kilátásba, Atlanta egyik külvárosának vezetője pedig azt ígérte Jeff Bezosnak, a nagyvállalat alapító vezérigazgatójának, hogy élete végéig az "Amazon" nevű új város polgármestere lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.