<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Initiative médiaügynökség ügyében folyó nyomozás során.

A Media1 érdeklődésére az RTL Magyarország és a Porsche Hungária is megerősítette, hogy megkereste őket az adóhatóság a folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt az egyik legnagyobb hazai médiaügynökséget, az Inititative Media Kft.-t érintő nyomozás kapcsán.

A szakportál számolt arról még kedden, hogy folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozást folytat az Initiative Mediát érintő ügyben. A Media1 úgy tudja, hogy 2017 és 2020 közötti szponzorációs ügyeket talált aggályosnak a hatóság.

Az RTL székháza, ahova kiszálltak a NAV-osok Fotó: MTI Fotó/Máthé Zoltán
Az RTL székháza, ahova kiszálltak a NAV-osok Fotó: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Az ügynek már több magánszemély gyanúsítottja is lehet, de a gyanúsításokra vonatkozó kérdésre a NAV nem reagált a portálnak. Jelenleg az Initiative Media nem tudja kifizetni a reklámok számláit és a munkavállalókat, ezért a külföldi anyavállalat, a Mediabrands vállalja magára a magyarországi tartozások rendezését.

Az Initiative Media a TV2 Csoport reklámidejét is értékesítő Atmedia sales house-tól és az RTL Magyarország reklámértékesítő egységétől (R-Time) is vásárol reklámidőket a megbízói számára, valamint szinte az összes digitális ügynökséggel is kapcsolatban vannak.

A Media1 nem hivatalos, de az ügyre közeli rálátással bíró személyektől úgy értesült, hogy az RTL Magyarország Nagytétényi úti irodaházában kint jártak az adóhatóságtól. A költségvetési csalás gyanúja miatti nyomozás érinti az Initative Media egyik megbízóját, a Porsche Hungáriát is.

Megkeresték a TV2-t is, hogy őket is érinti-e a nyomozás, választ nem kaptak, az adóhatóság pedig nem kommunkál folyamatban lévő ügyekről.

Frissítés:

RTL: nem volt házkutatás

A lap egyik informátora szerint házkutatás volt, egy másik forrás szerint viszont valójában nem kell szó szerinti házkutatást érteni, és csak arról van szó, hogy megkérték a nyomozók a cég munkatársait, hogy bizonyos dolgokat adjanak át, mutassanak be, tehát ténylegesen az épület átvizsgálására nem került sor, és az RTL munkatársai együttműködőek voltak.

Az RTL Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint az RTL Magyarországnál nem tartottak házkutatást, se az említett üggyel, se más üggyel kapcsolatban. 

"Az RTL Magyarország gyakran kap adatszolgáltatásra vonatkozó hivatalos megkereséseket, a jogszabályok betartásával ezeknek mindenkor eleget is teszünk. Jelenleg is zajló vizsgálatokban kapott megkeresésekről azonban nem tudunk nyilatkozni" - közölték a portállal.

(Media1)