<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Indulása első éveiben működött utoljára veszteségesen a felcsúti focicsapat mögött álló gazdasági társaság, de akkor közel sem olyan mértékű volt a mínusz, mint tavaly. Tehát nemcsak az utolsó sorban szereplő veszteség meglepetés, de annak mértéke is.

Egészen váratlan tartalmú éves beszámolót tett közzé az NBI-es focicsapat mögött álló Puskás Futball Kft. a 2022-es év gazdálkodásáról. Az elmúlt években a mezőny egyik legnagyobb költségvetéséből működő cégnél ugyanis óriási fordulat következett be: nyolc év után újra veszteséget kellett elkönyvelnie a kft.-nek, melynek okai nem igazán derülnek ki az egyébként meglehetősen sajátos kiegészítő mellékletből sem.

A Puskás Futball Kft. 2022-t több mint 1,5 milliárdos veszteséggel zárta az előző évi 536 millió forintos nyereséget követően.

Legutóbb 2014-ben, működésének második teljes évében volt mínuszos a cég gazdálkodása, ám annak akkori, 127 milliós értéke meg sem közelítette a mostani milliárdos nagyságrendet.

Meglepő számok érkeztek. Fotó: Depositphotos
Meglepő számok érkeztek. Fotó: Depositphotos

Az az eredménybeszámolóból világosan látszik, hogy a tetemes veszteség hátterében a bevételek brutális megcsappanása áll. Értékesítésből származó bevételként ugyanis 2,89 milliárdot könyveltek el a korábbi 4,8 milliárd után, az egyéb bevételek ugyanakkor a többszörösére emelkedtek: 199,5 millió után tavaly 784 millió folyt be a kasszába. Összességében tehát negyedével zuhantak a bevételek a kft.-nél 2022-ben.

Ám, hogy minek köszönhető ez a visszaesés, arra nem világít rá a kiegészítő melléklet. Bár ennek része egyebek mellett a bevételek részletezése is, azt nemes egyszerűséggel évről évre kihagyják a dokumentum készítői. Hagyományosan egyébként ide könyvelik a szponzori, reklámbevételeket, a jegyek és bérletek eladásából befolyó pénzeket, a kereskedelmi bevételeket is. A bevételekkel kapcsolatban annyit még lehet tudni, hogy tavaly azok után, hogy rögtön kiestek az első meccsen a Konferencia Ligában, összesen 450 ezer eurót kaptak az UEFÁ-tól, ami jelenlegi árfolyamon több mint 170 millió forintot jelent - a Puskás költségvetéséhez képest elenyészőt. Igaz, egy évvel korábban két kört tudott menni a csapat nemzetközi porondon, viszont a tavalyi gyenge teljesítmény biztosan nem magyarázza a bevételek ilyen mértékű csökkenését.

A bevételek zuhanása mellett a költségek viszont nem csökkentek, sőt. Az anyagjellegűek 44 százalékkal ugrottak meg, 1,3 milliárdra, a személyi jellegűek pedig 13 százalékkal, 3,06 milliárd forintra. Itt érdemes megnézni, hogyan alakult az átlagbér a kft.-nél.

Az átlagos létszám tavaly 96 fő volt, akik után 2,8 milliárdnyi bérköltséget számoltak el. Az átlagbér így bruttó 2,4 millió forint volt tavaly - igaz, az alkalmazottakat nem osztották meg sportolókra és egyéb alkalmazottakra, így ez az átlagbér a teljes létszámra vonatkozik, a takarítóktól kezdve az irodai munkatársakon át egészen a játékosokig. Egy év alatt egyébként az átlagbér 20 százalékkal emelkedett a társaságnál, 2021-ben még 2,072 millió forintra jött ki ez az érték.

Mindezek eredményeként adózott eredményként 1,5 milliárd forintos veszteséget kellett elkönyvelnie a felcsúti focicsapatnak. Bár brutális mínuszról van szó, ez mégsem rengeti meg majd a cég gazdálkodását és stabilitását. Az elmúlt évek eredményeit felhalmozó eredménytartalék soron ugyanis több mint 2 milliárd forint pihen, ami bőven fedezni tudja ezt a veszteséget. Még egy hasonló viszont nem fog beleférni már.

Az alapítványnak tavaly is remek éve volt

Az NBI-es csapat mögött álló gazdasági társasággal ellentétben a Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítványnál nyoma sincs hasonló nehézségeknek. Igaz, a befolyt bevétel ebben az esetben is csökkent, 12,1 milliárdról 9,7 milliárdra, a költségeket ez bőven fedezni tudta, így végeredményben 1,55 milliárdos pluszt mutattak ki a beszámolójukban az előző évi 5,6 milliárd után. A bevételek egyébként szinte teljes egészében támogatásként érkeztek az alapítványhoz.

A mostani 9,6 milliárdos támogatás egyébként nem a legmagasabb, hiszen 2018-ban és 2021-ben is ennél többet adtak össze az adományozók: 13,3 milliárdot és 12,1 milliárdot.

Története kezdete, 2011 óta az alapítványhoz összesen 83,3 milliárd forintnyi támogatás érkezett. Emellé még 32 milliárd forintnyi tao-pénzt kalapozott össze, tehát mindösszesen 115,3 milliárd forintból gazdálkodhatott az alapítvány 2011 és 2022 között.