<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A lengyel és német piac után immár a briten is nagyobb sebességre kapcsolt a Futureal Csoporthoz tartozó Cordia. A vállalkozás nemzetközi tranzakciókra és fejlesztésekre szakosodott cége felvásárolta a Blackswan Property bérlakásépítésre szakosodott ingatlanfejlesztő céget. Ez az első szigetországi akciója, amit újabb is követhet.

Máris megtalálta a helyét a Cordia International Zrt. az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP) segítségével befolyó pénznek: felvásárolta az 550 millió font értékű, előkészítés alatt álló projekteket birtokló birminghami Blackswan Property céget. Várhatóan 2500 új lakást épít a most megszerzett és innentől Cordia Blackswan néven működő társaság.

Azt nem közölték, hogy mennyi volt a vételár. Csak azt jelezték, hogy ezt az akvizícióját részben az NKP keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta. Vagyis más forrást is be kellett vonnia. Korábban ugyanígy járt el a vállalat a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat közel 93 százalékának, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékának a megvásárlásakor.  

A megszerzett vállalat Anglia West Midlands régiójában igen aktív, úgy tudni, hogy annyira jól megy a cégnek, hogy az immár magyar-brit cég a következő hónapokban létszámbővítést tervez. A tranzakcióknak köszönhetően a Cordia birtokában lévő területeken felépíthető lakások száma 14.000 fölé emelkedett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Több magyar ingatlanos társaság is bekapcsolódott az NKP-ba, ebből olyannyira sok forráshoz jutottak, hogy egyre dinamikusabban tudnak felvásárlással terjeszkedni a kontinensen. Főleg Lengyelországban, de mint látható, egyre inkább Nyugat-Európában is. Korábban a WING és a Duna House is így lépett a lengyel piacra.

A Cordia a közelmúltban hajtotta végre második kötvénykibocsátását az NKP keretein belül: a 10 éves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak, míg tavaly novemberben a 7 éves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a társaság. Az így megszerzett forrásokat a Cordia a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használja fel.

 „A célunk az, hogy Európa egyik vezető és leginkább diverzifikált lakóingatlan-fejlesztő csoportjává váljunk. A Blackswan megvásárlásával és feltőkésítésével beléptünk a brit piacra, ami egyben a nemzetközi terjeszkedési stratégiánk legújabb mérföldkövét jelenti” – mondta Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető konglomerátumának számító Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó tagja. A vállalatcsoportnál – amely jelenleg összesen 32 projekt keretében 650.000 négyzetméternyi ingatlanterület építését végzi – több mint 500 szakember dolgozik.

Eddig szinte semmit nem lehetett hallani itthon a Marcus Hawley által 2009-ben alapított Blackswan Propertyről. Nemzetközi szakmai fórumokon közvetve ismerhették meg sokan, hogy bérházakat és műemléki jellegű ingatlanok felújítását végzi. Birminghamban két ilyen projektje is van.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.