3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyel és német piac után immár a briten is nagyobb sebességre kapcsolt a Futureal Csoporthoz tartozó Cordia. A vállalkozás nemzetközi tranzakciókra és fejlesztésekre szakosodott cége felvásárolta a Blackswan Property bérlakásépítésre szakosodott ingatlanfejlesztő céget. Ez az első szigetországi akciója, amit újabb is követhet.

Máris megtalálta a helyét a Cordia International Zrt. az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP) segítségével befolyó pénznek: felvásárolta az 550 millió font értékű, előkészítés alatt álló projekteket birtokló birminghami Blackswan Property céget. Várhatóan 2500 új lakást épít a most megszerzett és innentől Cordia Blackswan néven működő társaság.

Azt nem közölték, hogy mennyi volt a vételár. Csak azt jelezték, hogy ezt az akvizícióját részben az NKP keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta. Vagyis más forrást is be kellett vonnia. Korábban ugyanígy járt el a vállalat a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat közel 93 százalékának, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékának a megvásárlásakor.  

A megszerzett vállalat Anglia West Midlands régiójában igen aktív, úgy tudni, hogy annyira jól megy a cégnek, hogy az immár magyar-brit cég a következő hónapokban létszámbővítést tervez. A tranzakcióknak köszönhetően a Cordia birtokában lévő területeken felépíthető lakások száma 14.000 fölé emelkedett.

Több magyar ingatlanos társaság is bekapcsolódott az NKP-ba, ebből olyannyira sok forráshoz jutottak, hogy egyre dinamikusabban tudnak felvásárlással terjeszkedni a kontinensen. Főleg Lengyelországban, de mint látható, egyre inkább Nyugat-Európában is. Korábban a WING és a Duna House is így lépett a lengyel piacra.

A Cordia a közelmúltban hajtotta végre második kötvénykibocsátását az NKP keretein belül: a 10 éves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak, míg tavaly novemberben a 7 éves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a társaság. Az így megszerzett forrásokat a Cordia a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használja fel.

 „A célunk az, hogy Európa egyik vezető és leginkább diverzifikált lakóingatlan-fejlesztő csoportjává váljunk. A Blackswan megvásárlásával és feltőkésítésével beléptünk a brit piacra, ami egyben a nemzetközi terjeszkedési stratégiánk legújabb mérföldkövét jelenti” – mondta Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető konglomerátumának számító Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó tagja. A vállalatcsoportnál – amely jelenleg összesen 32 projekt keretében 650.000 négyzetméternyi ingatlanterület építését végzi – több mint 500 szakember dolgozik.

Eddig szinte semmit nem lehetett hallani itthon a Marcus Hawley által 2009-ben alapított Blackswan Propertyről. Nemzetközi szakmai fórumokon közvetve ismerhették meg sokan, hogy bérházakat és műemléki jellegű ingatlanok felújítását végzi. Birminghamban két ilyen projektje is van.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!