Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

A lengyel és német piac után immár a briten is nagyobb sebességre kapcsolt a Futureal Csoporthoz tartozó Cordia. A vállalkozás nemzetközi tranzakciókra és fejlesztésekre szakosodott cége felvásárolta a Blackswan Property bérlakásépítésre szakosodott ingatlanfejlesztő céget. Ez az első szigetországi akciója, amit újabb is követhet.

Máris megtalálta a helyét a Cordia International Zrt. az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP) segítségével befolyó pénznek: felvásárolta az 550 millió font értékű, előkészítés alatt álló projekteket birtokló birminghami Blackswan Property céget. Várhatóan 2500 új lakást épít a most megszerzett és innentől Cordia Blackswan néven működő társaság.

Azt nem közölték, hogy mennyi volt a vételár. Csak azt jelezték, hogy ezt az akvizícióját részben az NKP keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta. Vagyis más forrást is be kellett vonnia. Korábban ugyanígy járt el a vállalat a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat közel 93 százalékának, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékának a megvásárlásakor.  

A megszerzett vállalat Anglia West Midlands régiójában igen aktív, úgy tudni, hogy annyira jól megy a cégnek, hogy az immár magyar-brit cég a következő hónapokban létszámbővítést tervez. A tranzakcióknak köszönhetően a Cordia birtokában lévő területeken felépíthető lakások száma 14.000 fölé emelkedett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Több magyar ingatlanos társaság is bekapcsolódott az NKP-ba, ebből olyannyira sok forráshoz jutottak, hogy egyre dinamikusabban tudnak felvásárlással terjeszkedni a kontinensen. Főleg Lengyelországban, de mint látható, egyre inkább Nyugat-Európában is. Korábban a WING és a Duna House is így lépett a lengyel piacra.

A Cordia a közelmúltban hajtotta végre második kötvénykibocsátását az NKP keretein belül: a 10 éves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak, míg tavaly novemberben a 7 éves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a társaság. Az így megszerzett forrásokat a Cordia a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használja fel.

 „A célunk az, hogy Európa egyik vezető és leginkább diverzifikált lakóingatlan-fejlesztő csoportjává váljunk. A Blackswan megvásárlásával és feltőkésítésével beléptünk a brit piacra, ami egyben a nemzetközi terjeszkedési stratégiánk legújabb mérföldkövét jelenti” – mondta Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető konglomerátumának számító Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó tagja. A vállalatcsoportnál – amely jelenleg összesen 32 projekt keretében 650.000 négyzetméternyi ingatlanterület építését végzi – több mint 500 szakember dolgozik.

Eddig szinte semmit nem lehetett hallani itthon a Marcus Hawley által 2009-ben alapított Blackswan Propertyről. Nemzetközi szakmai fórumokon közvetve ismerhették meg sokan, hogy bérházakat és műemléki jellegű ingatlanok felújítását végzi. Birminghamban két ilyen projektje is van.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.