2020. április 7. 20:08
mfor.hu

Eredetileg kifejezetten kedvező zárással számoltak, most a járvány átírhatja a számokat.

Az RTL Magyarország anyavállalata, a luxemburgi központú RTL Group / RTL Csoport (Európa egyik vezető médiavállalata, összesen 68 tévécsatornával és 30 rádióval rendelkező médiacsoport) visszavonta a még március 13-án nyilvánosságra hozott 2019-es pénzügyi jelentése kapcsán publikált 2020-as előrejelzését, melyben a cégcsoport 2-3 százalék közötti 2020-as bevételnövekedést, illetve 1,156 milliárd eurós EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) prognosztizált az idei évre – írja a Média1 az RTL Group honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

A március 13-i pénzügyi jelentés szerint kedvezően zárta az évet a vállalatcsoport, hiszen árbevétele 2019-benképest 2,2 százalékos plusszal, 6,7 milliárd euróra nőtt, és a 864 millió eurós nyereség 10 százalékkal több volt a 2018-as eredménynél. A digitális árbevétel is 9 százalékkal emelkedett éves szinten, és az meghaladta az 1 milliárd eurót.

Elmaradhat az osztalék is

Az RTL Csoport a koronavírus miatti bizonytalan gazdasági helyzettel indokolta a pár héttel ezelőtt közzétett előrejelzésének visszavonását. A cégcsoport közölte: a prognózis elkészítésének időpontjához képest a COVID-19 világjárvány miatt jelentősen megváltoztak az elmúlt hetekben a gazdasági kilátások, amelyek negatívan érintik a cég működését is.

Az RTL eredetileg részvényenkénti 4,00 eurós osztalékra vonatkozó javaslatot tett a közgyűlésnek, ám a mostani helyzetben a cég inkább tartalékot képez, és a június 30-ra összehívott közgyűlésnek inkább azt javasolják, mégse kerüljön sor 2020-ban osztalékkifizetésre.

Nem csak káros hatása van a vírusnak

Az RTL szempontjából kedvező fejleményként említik viszont, hogy az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a csoporthoz tartozó tévé- és rádiócsatornák, illetve a digitális szolgáltatások iránti kereslet.

(Média1)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.