<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Pénteken kora reggel, napokkal a határidő előtt tette közzé a miniszterelnök veje a zászlóshajó cégének, a BDPST Zrt. tavalyi beszámolóját.

A közzétett dokumentumokból világosan kiderül: immár 6 éves történelme legjobb évét zárta a BDPST Zrt. Noha "csak" 431 millió forintos nettó árbevételt könyvelt el a cég, mégis milliárdos nyereségre tett szert. Ám ebben nagyon meglepő dolog nincs, hiába tűnik úgy elsőre.

Noha a BDPST Zrt. a cégkivonata szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, a legnagyobb bevételi forrást számára a pénzügyi műveletek jelentik. Számos leányvállalattal rendelkezik ugyanis a társaság, melyek jellemzően jól prosperáló cégek. Ezek a megtermelt nyereségből bizonyos mértékben - a tulajdonos döntése nyomán - osztalékot fizetnek az anyavállalatnak, a BDPST Zrt.-nek.

Szárnyal a zászlóshajó cég. Fotó: BDPST Zrt.Szárnyal a zászlóshajó cég. Fotó: BDPST Zrt.

Tavaly pedig még soha nem látott mértékben folyt be a zrt.-hez osztalékbevétel. Az előző - járvánnyal terhelt évben - 2,1 milliárd forintot tüntettek fel pénzügyi műveletek bevételeként, ami 2021-ben 12,6 milliárd forintra ugrott.

A kiegészítő melléklet szerint ebből a bevételből 10,5 milliárd forint osztalékbevétel, 1,3 milliárd forint pedig a részesedésekből származó árfolyamnyereség.

Ennek köszönhetően az adózott nyereség az előző évi 1,2 milliárdról 12 milliárd forintra emelkedett. Azonban, hogy ebből történik-e majd osztalékkifizetés a tulajdonos, Tiborcz István részére, az nem derül ki egyértelműen a dokumentumokból.

A közggyűlés jegyzőkönyve szerint csak a beszámoló elfogadása volt napirenden, a kiegészítő mellékletben pedig a számviteli törvényeknek megfelelő intézkedéseket rögzítették. Vagyis az adózott eredményt az eredménytartalék növekedéseként számolták el. Ez a néhány évvel ezelőtt módosított jogszabályoknak megfelelő lépés, a nyereséget/veszteséget első lépésként mindig az eredménytartaléknál kell elszámolni, osztalék fizetése pedig ma már onnan történik.

Említésre méltó még az a tény is, hogy hiába a többmilliárdos eredmény, a cégnek immár harmadik éve nem kell adót fizetnie. Ez annak köszönhető, hogy az adóalapot csökkentő tételek összege 12,1 milliárd forint volt, miközben az adóalap 12,03 milliárd. A kiegészítő melléklet szerint

  • a kapott osztalékot,
  • amortizációt,
  • közhasznú adományhoz kapcsolódó adóalap-kedvezményt (535 ezer forint értékben),
  • részesedés értékesítéséből származó árfolyam-nyereséget/veszteségetés kapcsolt vállalkozástól átvett műemléki beruházás adóalapcsökkentését

érvényesítette.

Ezzel lenullázta az adóalapját, amire nem kell társasági adót sem fizetnie.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.