3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Pénteken kora reggel, napokkal a határidő előtt tette közzé a miniszterelnök veje a zászlóshajó cégének, a BDPST Zrt. tavalyi beszámolóját.

A közzétett dokumentumokból világosan kiderül: immár 6 éves történelme legjobb évét zárta a BDPST Zrt. Noha "csak" 431 millió forintos nettó árbevételt könyvelt el a cég, mégis milliárdos nyereségre tett szert. Ám ebben nagyon meglepő dolog nincs, hiába tűnik úgy elsőre.

Noha a BDPST Zrt. a cégkivonata szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, a legnagyobb bevételi forrást számára a pénzügyi műveletek jelentik. Számos leányvállalattal rendelkezik ugyanis a társaság, melyek jellemzően jól prosperáló cégek. Ezek a megtermelt nyereségből bizonyos mértékben - a tulajdonos döntése nyomán - osztalékot fizetnek az anyavállalatnak, a BDPST Zrt.-nek.

Szárnyal a zászlóshajó cég. Fotó: BDPST Zrt.
Szárnyal a zászlóshajó cég. Fotó: BDPST Zrt.

Tavaly pedig még soha nem látott mértékben folyt be a zrt.-hez osztalékbevétel. Az előző - járvánnyal terhelt évben - 2,1 milliárd forintot tüntettek fel pénzügyi műveletek bevételeként, ami 2021-ben 12,6 milliárd forintra ugrott.

A kiegészítő melléklet szerint ebből a bevételből 10,5 milliárd forint osztalékbevétel, 1,3 milliárd forint pedig a részesedésekből származó árfolyamnyereség.

Ennek köszönhetően az adózott nyereség az előző évi 1,2 milliárdról 12 milliárd forintra emelkedett. Azonban, hogy ebből történik-e majd osztalékkifizetés a tulajdonos, Tiborcz István részére, az nem derül ki egyértelműen a dokumentumokból.

A közggyűlés jegyzőkönyve szerint csak a beszámoló elfogadása volt napirenden, a kiegészítő mellékletben pedig a számviteli törvényeknek megfelelő intézkedéseket rögzítették. Vagyis az adózott eredményt az eredménytartalék növekedéseként számolták el. Ez a néhány évvel ezelőtt módosított jogszabályoknak megfelelő lépés, a nyereséget/veszteséget első lépésként mindig az eredménytartaléknál kell elszámolni, osztalék fizetése pedig ma már onnan történik.

Említésre méltó még az a tény is, hogy hiába a többmilliárdos eredmény, a cégnek immár harmadik éve nem kell adót fizetnie. Ez annak köszönhető, hogy az adóalapot csökkentő tételek összege 12,1 milliárd forint volt, miközben az adóalap 12,03 milliárd. A kiegészítő melléklet szerint

  • a kapott osztalékot,
  • amortizációt,
  • közhasznú adományhoz kapcsolódó adóalap-kedvezményt (535 ezer forint értékben),
  • részesedés értékesítéséből származó árfolyam-nyereséget/veszteségetés kapcsolt vállalkozástól átvett műemléki beruházás adóalapcsökkentését

érvényesítette.

Ezzel lenullázta az adóalapját, amire nem kell társasági adót sem fizetnie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!