2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szerdai kétórás figyelmeztető sztrájkot sikernek tartja a sztrájkbizottság, noha incidensek is előfordultak. Ha nem kapnak megfelelő ajánlatot a cégvezetéstől, akkor komolyabb sztrájk is jöhet.

Kovács-Besenyi Kitti, a sztrájkbizottság elnökhelyettesének beszámolója szerint egy kisebb létszámmal, mintegy 100 fővel három területen állították meg, illetve lassították szerda délután a termelést a kecskeméti gyárban – írja a Világgazdaság. „A figyelmeztető sztrájk megtartása volt a lényeg, és nem a károkozás, egy termelésbeli kiesés előidézése volt a cél” - fejtette ki.

A Mercedes dolgozói most nem ennyire elégedettek.
A Mercedes dolgozói most nem ennyire elégedettek.
Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Linkedin

Megbeszélték

A három szervezeti egység sztrájkban résztvevő dolgozói a munkabeszüntetés idejére egy helyen gyűltek össze, átbeszélték követeléseiket, majd a két óra letelte után visszatértek az üzemükbe és folytatták a munkájukat. Sajnos a sztrájk nem zajlott le incidensek nélkül, amelyeket - az elnökhelyettes ígérete szerint - ki fognak vizsgálni.

Tiltakozásuk után továbbra is várják a munkáltató új ajánlatát, és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára vonatkozóan. Mint mondta: a cég jelenleg arra hivatkozik, hogy a gyárbővítés mellett a jelenlegi gazdasági helyzetben nem indokolt az ilyen magas bérfejlesztés.

Kovács-Besenyi Kitti hangsúlyozta: ha nem lesz új ajánlata a cégvezetésnek, akkor a későbbiekben egy nagyobb, a gyár teljes területét érintő sztrájk meghirdetésével próbálják meg „a holtpontra jutott tárgyalásokat kimozdítani”.

A gyár máris fizet

A sztrájkbizottság megalakulását követően a vállalat vezetése bejelentette, hogy a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy döntött, hogy bruttó 1 090 000 forint eredményrészesedési kifizetést biztosít a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozói számára. Ezt az egyszeri összeget a márciusi bérrel együtt, április elején fizetik ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!