<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mészáros Lőrinc megelőzte Csányi Sándort a Forbes-listán úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a levagyonosabbak között. A lap közzétette az ötven leggazdagabb magyar listáját.

A magyar gazdaság 2017-ben 4 százalékkal, 2018-ban a harmadik negyedévben 5 százalékot meghaladó módon növekedett éves alapon – ez meg is látszódik a Forbes gazdaglistáján, az ország legvagyonosabb emberei rendre jó üzleti éveket zártak az elmúlt években, így a tavaly felfutó kereskedelem és építőipar mellett az agráriumban érdekelt üzletemberek vagyona is szépen gyarapodott - írja a Forbes magyar kiadása. Összességében elmondható, hogy miközben a magyar gazdaság szárnyal, a gazdagok még gazdagabbak lettek.

2018-ra Mészáros Lőrinc lett Magyarország leggazdagabb embere soha nem látott vagyonnal, 381,3 milliárd forinttal. 

A vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt.

Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg – az pedig igencsak jó valutának számít jelenleg a magyar államkapitalizmusban.

Ezzel letaszította az élről az OTP-vezér Csányi Sándort, akinek a lap számításai szerint mintegy 70 milliárd forinttal kisebb vagyona van,  a Forbes becslése szerint 317,2 milliárd forint.

Mészáros ott lett két év alatt a legbefolyásosabbnak számító NER-milliárdos, ahol eddig Csányi volt az erős ember: energetika, agrárium, pénzügy (Mol vs. Mátrai Erőmű; Talentis Agro, Viresol és Kall Ingradients vs. Bonafarm; MKB és Takarékbank vs. OTP).

Hogy a széljárás erősen változóban, azt mi sem jelzi jobban, hogy a listát vezető Mészárossal az 50-es rangsorból 16 üzletembernek volt valamilyen gazdasági kapcsolata vagy üzlete. Ennyire direkt, közvetlen kapcsolata ilyen arányban Csányinak sosem volt a többi Forbes-listással.

A Forbes címlapjaA Forbes címlapja

Gattyán György tavaly óta nem rontott, de nem is javított a helyezésén, 244,7 milliárd forintjával a harmadik helyet érdemelte ki. 

A negyedik helyen Demján Sándor örökösei állnak, míg az ötödik helyezett Veres Tibor lett.

További részletek a Forbes-ban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.