<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Legalább is a terem saját honlapján ezt a jelzőt használják. 

Új év, új cég - írhatnánk akár ezt is Mészáros Lőrinccel kapcsolatban. A felcsúti milliárdos vállalkozó ugyanis egy eddig számára még lényegében ismeretlen területen jelent meg.

A 2020 decembere óta tulajdonában lévő Fájdalom-ambulancia Kft. ugyanis egy új leányvállalattal gyarapodott: január 13-a óta az Oxygen Naphegy Kft. társtulajdonosa lett - vettük észre a társaság cégkivonatában. 

A Naphegyen lévő fitneszközpont egyébként több fideszes politikus törzshelye, gyakran megfordult itt többek között Rogán Antal volt felesége, Gaál Cecília, és sokszor látták Habony Árpádot, Orbán Viktor tanácsadóját is.

Az már a cégbíróságra leadott dokumentumokból derül ki, hogy közvetve Mészáros Lőrinc a 2014 szeptemberében létrehozott társaságnak többségi tulajdonosa lett, hiszen 75,07 százalékos tulajdonrészt szerzett, míg az eddigi tulajdonos, a Ciprusra bejegyzett Clarement Investment Ltd. 24,93 százalékos üzletrészt tartott meg magának. A ciprusi offshore-cég magyar vezetője egyébként az a Fabó György Pál, akit Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez kötnek. 

Az új tulajdonossal a cég vezetése is lecserélődött, a cégkivonatba Eiles Tibor Jánost, valamint Albrecht Györgyöt jegyezték be cégképviseletre jogosult személyekként. Eiles egyébként a Fájdalom-ambulancia ügyvezetője, míg Albrecht György az Oxygen Naphely mellett a törökbálinti P.E.A.G Kft. tulaja és ügyvezetője. 

Új vizekre evez idén is. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Új vizekre evez idén is. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A fitneszterem I. kerületi elhelyezkedése ellenére nehezen nevezhető jövedelmezőnek. A legutóbbi elérhető beszámolója szerint az elmúlt három évben folyamatosan veszteségesen működött a hely, 2021-ben a bevételként elkönyvelt 324 millió forint kevésnek bizonyult ahhoz, hogy fedezze a kiadásokat, így 174,7 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelni.

Ennek okát a kiegészítő mellékletben a koronavírus-járvány számlájára írják: 2021. májusában tudott újra kinyitni a terem, így az első négy hónapban lényegében nem volt árbevételük és ez okozta a veszteséget. A Covid-járvány kirobbanásának évében pedig még ennél is nagyobb volt a mínusz, hiszen a 276 millió forintos bevétel a végén 230 milliós veszteségbe fordult át. 

A veszteséges évek előtt teljesen más képet mutatott a fitnesztermet üzemeltető cég gazdálkodása: bőven 700 millió forint feletti árbevételből sikerült 34-40 milliós nyereséget csinálni. 

A három veszteséges év miatt a ciprusi tulajdonosnak pénzt kellett betennie a társaságba, hiszen 2020-ban negatívba fordult a cég saját tőkéje. A helyzet rendezése érdekében tavaly több mint 900 millió forintot tehetett be a cégbe a tulajdonos - ennyivel nőtt a lekötött tartalék értéke ugyanis. A saját tőke mellett jelentős mennyiségű idegen forrásra is támaszkodik a cég, hiszen a kötelezettségek soron több mint 1,1 milliárd forint szerepel a könyvekben. Az már a kiegészítő mellékletből derül ki, hogy ebből 

  • 271 millió forint a szállítókkal szemben fennálló tartozás, 
  • 134,4 millió a 2022-ben esedékes beruházási hitel, 
  • 734,7 millió forintot pedig "más vállalkozástól kapott kölcsön". 

A társaság egyébként élt a hitelmoratórium lehetőségével a dokumentumok szerint. 

Mészáros Lőrinc egyébként már tavaly megjelent a Naphegyen, amikor az Oxygen Wellness alsó szintjén lévő étterem üzemeltetésére új céget hozott létre Sunhill Bistro Kft. néven. Itt egyébként Gianni Annoni étterme, a Terra működött, ami tavaly májusban bezárt.