2018. július 2. 17:47

Mészáros tavaly vett egy borászati céget, abból gyorsan csinált egy kulturális vállalkozást és rögtön meg is jelent támogatóként az állami lottótársaság.

Biztos állami támogatóra lelhetett a Mészáros Lőrinchez köthető Kultúra a Magyarságért Nonprofit Kft., hiszen szponzorációként 2017 októbere után idén áprilisban is kaptak egy kisebb összeget a Szerencsejáték Zrt.-től. Az állami lottótársaság honlapján közzétett lista szerint 9 millió forint plusz áfa (összesen 11,43 milliót) támogatást tehet zsebre a Mészáros-közeli cég.

A támogatás - akárcsak tavaly - idén is a Keresztúri Esték elnevezésű hónapokon keresztül tartó programsorozat megrendezését szolgálhatta - már csak azért is, mert a rendezvény honlapján a lottótársaságot támogatóként tüntetik fel. Az esemény helyszíne a Henye Borbár (szintén Mészáros kötődésű hely), a péntekenként megrendezésre kerülő programokra egységesen 1000 forint a belépő. Az ebből befolyó összeget a szervezők egyébként a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel.

Ennek fényében nem túl nagy meglepetés egyébként, hogy mennyire gyászos évet zárt tavaly a Kultúra a Magyarságért Nonprofit Kft. Az éves beszámoló alapján bár a 180 ezer forintos árbevétel 9,5 millióra emelkedett, ami mellé még 2 millió forint egyéb bevétel is társult, a megugró költségek ezt is elvitték.

Anyagjellegű ráfordításként 14,7 milliót, személyi jellegűként 12-t számoltak el, így üzemi szinten a korábbi 12,7 milliós veszteség után 16,2-t kellett elkönyvelniük. Ezt a pénzügyi műveletek vesztesége kicsit még tovább hízlalta, így végeredményben a 2016-os 13,8 milliós veszteség után 17,4 milliót termeltek.