<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ráadásul nem is akármelyik cégben, hanem a vállalatbirodalma zászlóshajójának számító Opus Global Nyrt.-ben.

Az Opus Global Nyrt. arról tájékoztatta a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy a Talentis Group Zrt. tőzsdén kívüli ügyletek keretében közel 13,3 millió darab Opus-törzsrészvényt adott el. Ezzel a közvetlenül birtokolt, szavazati jogot biztosító Opus-részvényei január 13-án 33,7 millióra csökkentek, aminek következtében a Talentis közvetlen szavazati jogának aránya 6,70-ről 4,81 százalékra ment le.

Készül valamire Mészáros Lőrinc? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Készül valamire Mészáros Lőrinc? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az már egy másik közleményből derül ki, hogy az egyik vevő az R-Kord Építőipari Kft., amely a gazdát cserélt 13,3 millió Opus-részvényből közel 5,3 millió vett meg, azok darabjáért átlagban 129,77 forintot fizetve. Ami azt jelenti, hogy a tőzsdén kívüli ügylettel jól járt, hiszen aznap a papírok a hivatalos kereskedésben ennél drágábban forogtak, pénteki záróáruk 142,8 forint volt.

Azt, hogy hová került a többi, 8 millió darabos pakett, nem tudni. Mint ahogy azt sem, mi lehetett az ügylet mozgatórugója. Csak egy biztos: Mészáros Lőrinc tőkeátcsoportosítást hajtott végre. Az eladónak és a vevőnek is ő a tulajdonosa, a Talentisé közvetlenül, míg az R-Kordé közvetve, több áttételen - például a Mészáros Építőipari Holding Zrt.-n és magán az Opus Globalon - keresztül.

Ennélfogva az ügyletet követően sem változott az a helyzet, hogy Mészáros a vállalatbirodalma zászlóshajójának tekinthető Opus Global többségi tulajdonosa. A legutóbb szilveszter előtt egy nappal frissített tulajdonosi struktúra szerint ugyan a saját nevén csak 22,86 százalékos pakett szerepel, de a közvetve általa birtokolt Konzum PE Magántőkealap 21,68 százalék felett diszponál, a Talentis a mostani tranzakció után is 4,81 százalékos részvényes, míg magának az Opus Globalnak 6,52 százaléka van.