2p

Ráadásul nem is akármelyik cégben, hanem a vállalatbirodalma zászlóshajójának számító Opus Global Nyrt.-ben.

Az Opus Global Nyrt. arról tájékoztatta a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy a Talentis Group Zrt. tőzsdén kívüli ügyletek keretében közel 13,3 millió darab Opus-törzsrészvényt adott el. Ezzel a közvetlenül birtokolt, szavazati jogot biztosító Opus-részvényei január 13-án 33,7 millióra csökkentek, aminek következtében a Talentis közvetlen szavazati jogának aránya 6,70-ről 4,81 százalékra ment le.

Készül valamire Mészáros Lőrinc? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Készül valamire Mészáros Lőrinc? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az már egy másik közleményből derül ki, hogy az egyik vevő az R-Kord Építőipari Kft., amely a gazdát cserélt 13,3 millió Opus-részvényből közel 5,3 millió vett meg, azok darabjáért átlagban 129,77 forintot fizetve. Ami azt jelenti, hogy a tőzsdén kívüli ügylettel jól járt, hiszen aznap a papírok a hivatalos kereskedésben ennél drágábban forogtak, pénteki záróáruk 142,8 forint volt.

Azt, hogy hová került a többi, 8 millió darabos pakett, nem tudni. Mint ahogy azt sem, mi lehetett az ügylet mozgatórugója. Csak egy biztos: Mészáros Lőrinc tőkeátcsoportosítást hajtott végre. Az eladónak és a vevőnek is ő a tulajdonosa, a Talentisé közvetlenül, míg az R-Kordé közvetve, több áttételen - például a Mészáros Építőipari Holding Zrt.-n és magán az Opus Globalon - keresztül.

Ennélfogva az ügyletet követően sem változott az a helyzet, hogy Mészáros a vállalatbirodalma zászlóshajójának tekinthető Opus Global többségi tulajdonosa. A legutóbb szilveszter előtt egy nappal frissített tulajdonosi struktúra szerint ugyan a saját nevén csak 22,86 százalékos pakett szerepel, de a közvetve általa birtokolt Konzum PE Magántőkealap 21,68 százalék felett diszponál, a Talentis a mostani tranzakció után is 4,81 százalékos részvényes, míg magának az Opus Globalnak 6,52 százaléka van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!