2p

Egy dél-koreai vállalat vendégmunkásokkal helyettesíti magyar dolgozóit – derült ki a kirúgott magyarok beszámolójából. A cég fittyet hány egy magyar parlamenti képviselő és az újságírók kérdéseire.

A dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből hatvan magyar dolgozót bocsátottak el december óta, miközben vietnámiakat vesznek fel – írja a 24.hu. A társaság elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, Magyarországon 2020 óta van jelen.

A Bumchun dél-koreai cég egyik üzeme. Fotó: Bumchun Hungary Facebook-oldala
A Bumchun dél-koreai cég egyik üzeme. Fotó: Bumchun Hungary Facebook-oldala

Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított munkát végeztek. A kft. jellemzően munkaerő- kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatta őket. A Bumchunhoz a múlt év végén sok vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be. Jelenleg az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén – értesült a hírportál több forrásból.

Az ügyben vizsgálódni kezdett Berki Sándor, a Párbeszéd–Zöldek országgyűlési képviselője. Felkereste a cég telephelyét, hogy kérdéseket intézzen a menedzsmenthez, de hosszú várakoztatás után sem fogadták, csak egy e-mail-címet kapott, ahol érdeklődhet.

A dél-koreai cég hivatalosan egy olyan értesítési címet adott meg, amely egy magánember lakásának a címe, és a hozzá tartozó telefonszám is itt csörög ki. Berki beszámolója szerint a lakás tulajdonosát sokan hívják, ám ő nem győzi hangsúlyozni, hogy a hívás téves, és neki nincs köze a Bumchunhoz.

A telefonszámot a 24.hu sajtómunkásai is felhívták, de a fogadó fél nem állt szóba velük. A cég által megadott e-mail címre elküldték a kérdéseiket, amelyekre nem érkezett válasz. A Bumchun 2019-ben jelentette be, hogy 13,3 milliárd forint befektetéséve Magyarországon építi fel első Dél-Koreán kívüli üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!