2p

Nem lehet oka panaszra a felcsúti milliárdosnak a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében résztvevő cégére. 

Egyre szebb számokat produkál a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében résztvevő RM International Zrt., melynek Mészáros Lőrinc a két zászlóshajó cégén, a Mészáros és Mészáros Zrt.-n és az R-Kord Kft.-n kerestül a tulajdonosa. Az értékesítésből származó árbevétel 387 (!) százalékkal ugrott tavaly, 16,7 milliárd forintról 62,7 milliárdra köszönhetően az egyre aktívabb munkálatoknak. Igaz, a bevételek részletesebb összetételéről nincsenek információk, arra ugyanis nem tértek ki a kiegészítő mellékletben. 

A bevételek megugrásával párhuzamosan a kiadások is már jelentősen növekedtek: 

  • anyagjellegűként a korábbi 13,1 milliárd után 54,7 milliárd forintot számoltak el, melynek döntő része egyébként igénybe vett szolgáltatásként került könyvelésre - ezek alvállalkozói díjakat jelentenek. 
  • Személyi jellegű ráfordítások távolró nézve sem ugrottak ilyen mértékben, hiszen 503 millió forint után 562 milliót számoltak el. 

Nem panaszkodhat. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Nem panaszkodhat. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A növekedés hátterében egyszerre áll béremelés, valamint a létszám bővülése is, igaz, utóbbi plusz egy főt jelentett. A bérköltség alapján azt kaphatjuk, hogy 

a havi átlagos bruttó bér 1,39 millió forintról 1,43 millió forintra emelkedett. 

Az üzemi szinten kimutatott nyereséget némiképp mérsékelte a pénzügy műveletek vesztesége, mint a kiegészítő mellékletben ki is térnek rá

"a pénzügyi műveletek eredménye kedvezőtlen irányba változott. A kötelezettségek több mint 64,7 százalékát a devizában nyilvántartott előleg képezi" - vagyis ezen árfolyamveszteséget szenvedhettek el. 

Mindenesetre végeredményben nem panaszkodhatnak, hiszen a 2021-es 2,4 milliárdos nyereség után tavaly 2,3 milliárdot tiszta profitot termelt az RM International. És mint a kiegészítő mellékletben is írják: az adózott eredmény 100 százaléka osztalék kifizetésére javasolt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!