4p

Jelentősen megnőtt a milliárdos árbevételt bonyolító cégek száma Magyarországon.

A stagnáló és csökkenő cégszámok mellett az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. A legnagyobb kihívással a nagykereskedelemnek kellett szembenéznie. Minden második megszűnt milliárdos árbevételű cég 10 évnél idősebb volt.

Az elmúlt öt év során, kivéve a járvány kezdetének évét, folyamatosan emelkedett a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. Az Opten adatai szerint, míg 2018-ban alig haladta meg a 10 ezret a számuk, addig 2022-ben közel 50 százalékkal több cég, azaz 15,4 ezer vállalkozás mondhatta el magáról ezt. Ez a dinamika különösen figyelemre méltó, tekintve, hogy 2022-ben a gazdasági vállalkozások száma lényegében stagnált, míg 2023-ban 12 ezerrel kevesebb cég járult hozzá az összképhez.

Nincs olyan régió vagy vármegye az országban, ahol ne találnánk milliárdos árbevételű vállalkozásokat. Legalább minden második milliárdos cég a közép-magyarországi – Budapest, Pest vármegye – régióban található, ami nem meglepő, tekintve, hogy az itt működő vállalkozások hasonló arányt képviselnek a teljes magyarországi cégbázisból. Országosan minden rendben működő harmincadik cég eléri vagy meghaladja a milliárdos árbevételt, azonban két régióban, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl, csak minden 36. és 37. cégnek sikerült ez 2022-ben.

Háromból egy milliárdos árbevételű vállalkozás a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban működik, és kiegészülve a feldolgozóiparral és az építőiparral, az összes milliárdos cég kétharmadát teszik ki.

Az elmúlt két évben a gazdasági teljesítmény gyengélkedett. Összességében úgy tűnik, hogy az infláció nagyobb mértékben járult hozzá az újonnan belépő vállalkozások 2022-es árbevétel növekedéséhez, mint maga a teljesítmény növekedése. „A 2023-as beszámolók megérkezéséig azt feltételezem, hogy a milliárdos cégek száma tovább fog nőni, függetlenül attól, hogy az összes cégszám csökkent. Ennek fő mozgatórugója a 2023. évi kétszámjegyű infláció volt, illetőleg a tavaly megszűnt cégek jellemzően már a járvány alatt küzdöttek, és árbevételük nagy része, ha egyáltalán volt, ezt követően nem érte el a milliárdos szintet.” – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Ilyen cégek is dőlnek be

Nem jelent garanciát a milliárdos bevétel és az infláció sem nyújt védőhálót, 2023-ban és az azt megelőző években is nem kevés számú milliárdos céggel találkozhattunk a megszűnt vállalkozások között. Csak az elmúlt évben 271 – fióktelepek nélkül – olyan vállalkozás szűnt meg, ahol az elmúlt öt év egyikében milliárdos árbevételt realizált a vállalkozás. A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2023-ban 15 olyan cég szűnt meg, amelyeknél az elmúlt 5 év valamelyikében több mint 5 milliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 15 közül pedig 2 db igazi gigavállalat, 50 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt. A megszűnt cégek 60 százaléka felszámolás alá esett és 30 százaléka önként, végelszámolással vált meg az üzleti élettől. A megszűnt milliárdos árbevételű cégek több mint 40 százaléka a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágból érkezett és ezen cégek fele a nagykereskedelemből.

„A kor nem számít” - gyakran halljuk ezt az emberekről, és ez igaz a megszűnt milliárdos vállalkozásokra is. Minden korosztály képviseltette magát, de csak minden ötödik vállalkozás volt 5 éves vagy annál fiatalabb, és minden második vállalkozás már átélte vagy közel volt a 2008-as válsághoz. „A tapasztalat sem ment meg mindenkit, a változó gazdasági környezet gyors reagálásokat vár el a vállalkozóktól. A kockázatok a mai világban emelkedtek, a körültekintés még inkább szükségessé vált.” – mondta Alföldi Csaba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!