2018. december 9. 08:58
MTI

A kínai nagyvállalatot már igyekeznek kiszorítani az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon, és úgy néz ki, Japánban is ez következik. Európa két nagyja ellenben nem aggódik.

Német és francia illetékesek továbbra is szívesen látják a kínai Huawei mobil távközlési vállalatot országukban azt követően is, hogy több nyugati ország nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva megtiltotta a cég berendezéseinek állami beszerzését.

Szívesen látjuk a Huawei beruházásait Franciaországban - jelentette ki Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter pénteken a Párizsban rendezett hatodik magas szintű francia-kínai gazdasági és pénzügyi konferenciát követően.

"A vállalat fontos szerepet játszik országunkban, beruházásokat hajt végre és ezeket a beruházásokat mi szívesen fogadjuk' - fogalmazott, hozzátéve: "amennyiben egyes beruházások a szuverenitást súroló vagy érzékeny technológiákat érintő módon történnek, akkor a kormány feladata határokat szabni".

Fotó: Reuters Fotó: Reuters

A miniszter egyúttal hasznosnak és pozitívnak ítélte a megbeszéléseket. "A kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok erősítésére törekszünk Franciaország és Kína között" - fogalmazott. Kijelentette: Franciaország a kölcsönösség elvét követve Kína mellett áll a többoldalú gazdasági kapcsolatok védelmében.

A Huawei francia technológiai partneréve, az ST Microelectronics céggel folytatott többéves gyümölcsöző tudományos együttműködés eredményeként az elmúlt hónapban nyitotta meg kutatás-fejlesztési központját Franciaországban, hogy közvetlen támogatást nyújthasson a helyi vállalatoknak működésük digitalizálásában.

A német szövetségi belügyminisztérium szóvivője a pénteki rendszeres sajtótájékoztatón Berlin korábbi álláspontját megerősítve kijelentette, hogy nem látják szükségét egyes gyártók vagy bizonyos technológiák kizárását az 5G mobil szolgáltatási tenderekből. "Nem tervezzük sem bizonyos gyártók sem bizonyos technológiák jogi úton való kizárását" - fogalmazott.

Washington és szövetségesei a kínai technológiai cég szoros állami kapcsolatait kifogásolják, azzal gyanúsítva, hogy Peking kémkedésre tudja felhasználni berendezéseiket. Washington már betiltotta a Huawei berendezéseinek állami beszerzését és nemrégiben Ausztrália és Új-Zéland is kizárta a kínai vállalatot az 5G mobil távközlési tenderből. Pénteken pedig a Reuters hírügynökség számolt be arról, hogy értesülései szerint Japán is hasonló lépésre készül.

Pénteken Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Uniónak (EU) aggódnia kell a Huawei kínai távközlési óriásvállalat és más kínai technológiai cégek miatt, mert azok kockázatot hordoznak az unió iparára és biztonságára nézve.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.