2p

Az újítást úgy kell elképzelni, mint amikor a böngészőnkből ürítjük a sütiket.

Komoly újítást jelentett be Mark Zuckerberg a keddi F8 fejlesztői konferencián. A Facebook vezére azt mondta, hamarosan előrukkolnak egy megoldással, mellyel teljes facebooos múltunkat letörölhetjük, írja a Gizmodo.


A bejelentést nehéz nem a Cambridge Analytica-féle adatgyűjtős botrány utáni kármentésként értelmezni, de hát amióta ettől a botránytól hangos a sajtó, a közösségi oldal minden lépése erről szólt. A most pedzegetett múlt-törlés sem az üzenőfalunk kitakarítását jelenti - ennek különösebb haszna nem is lenne, maximum az emlékeinktól köszönhetnénk el -, hanem azt, hogy a böngészők sütiürítése mintájára a jövőben mi is megszabaulhatunk a facebookos tevékenységünk minden lábnyomától. A szóbanforgó nyomok azok, melyeket felhasználva a különböző cégek az érdeklődési körünknek megfelelő, finomhangolt üzenetekkel bombázhatnak minket a Facebookon.

A még fejlesztési fázisban lévő Clear History funkcióval Zuckerberg ígérete szerint ugyanúgy láthatóvá válik majd, mely oldalakra kattintottunk korábban, és mely alkalmazásokat használtunk, mint azt láthatjuk a böngészőnk "előzmények" gombját megnyomva. Ezek az oldalak és appok továbbítják az információinkat a Facebooknak - ilyen az első látásra ártatlannak tűnő lájk gomb is, hiszen azok alapján, hogy miket tetszikeltünk be, máris kialakítható rólunk egy érdeklődési profil, mely alapján targetálják a hírfolyamunkban megjelenő hirdetéseket. A Clear Historyval ezen küldött információk - az általunk hagyott nyomok - törlése mellett azt is be lehet állítani majd, hogy a Facebook a nyomokat egyáltalán ne tárolja.

Erin Egan, a Facebook adatvédelmi felelőse ugyanakkor egy friss posztjában elmondta: az adatgyűjtés ezzel együtt folytatódni fog, de ígérete szerint ez már nem mélyfúrás, hanem egy sokkal általánosabb metódus lesz. Például az aggregált adatok alapján annyit a jövőben is el fognak küldeni az appok fejlesztőinek, hogy alkalmazásukat egy adott korcsoportban elsődlegesen nők vagy férfiak használják. Egan szerint ezt anélkül is meg tudják oldani, hogy a kiadott információkkal a felhasználók azonosíthatóvá válnának.

A Clear History elkészítése még hónapokat vesz igénybe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!