<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az újítást úgy kell elképzelni, mint amikor a böngészőnkből ürítjük a sütiket.

Komoly újítást jelentett be Mark Zuckerberg a keddi F8 fejlesztői konferencián. A Facebook vezére azt mondta, hamarosan előrukkolnak egy megoldással, mellyel teljes facebooos múltunkat letörölhetjük, írja a Gizmodo.


A bejelentést nehéz nem a Cambridge Analytica-féle adatgyűjtős botrány utáni kármentésként értelmezni, de hát amióta ettől a botránytól hangos a sajtó, a közösségi oldal minden lépése erről szólt. A most pedzegetett múlt-törlés sem az üzenőfalunk kitakarítását jelenti - ennek különösebb haszna nem is lenne, maximum az emlékeinktól köszönhetnénk el -, hanem azt, hogy a böngészők sütiürítése mintájára a jövőben mi is megszabaulhatunk a facebookos tevékenységünk minden lábnyomától. A szóbanforgó nyomok azok, melyeket felhasználva a különböző cégek az érdeklődési körünknek megfelelő, finomhangolt üzenetekkel bombázhatnak minket a Facebookon.

A még fejlesztési fázisban lévő Clear History funkcióval Zuckerberg ígérete szerint ugyanúgy láthatóvá válik majd, mely oldalakra kattintottunk korábban, és mely alkalmazásokat használtunk, mint azt láthatjuk a böngészőnk "előzmények" gombját megnyomva. Ezek az oldalak és appok továbbítják az információinkat a Facebooknak - ilyen az első látásra ártatlannak tűnő lájk gomb is, hiszen azok alapján, hogy miket tetszikeltünk be, máris kialakítható rólunk egy érdeklődési profil, mely alapján targetálják a hírfolyamunkban megjelenő hirdetéseket. A Clear Historyval ezen küldött információk - az általunk hagyott nyomok - törlése mellett azt is be lehet állítani majd, hogy a Facebook a nyomokat egyáltalán ne tárolja.

Erin Egan, a Facebook adatvédelmi felelőse ugyanakkor egy friss posztjában elmondta: az adatgyűjtés ezzel együtt folytatódni fog, de ígérete szerint ez már nem mélyfúrás, hanem egy sokkal általánosabb metódus lesz. Például az aggregált adatok alapján annyit a jövőben is el fognak küldeni az appok fejlesztőinek, hogy alkalmazásukat egy adott korcsoportban elsődlegesen nők vagy férfiak használják. Egan szerint ezt anélkül is meg tudják oldani, hogy a kiadott információkkal a felhasználók azonosíthatóvá válnának.

A Clear History elkészítése még hónapokat vesz igénybe.