2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár péntek éjfélkor véget ért a Lufthansa légiutas-kísérőinek 48 órás sztrájkja, szombaton is több járattörlésre és késésre kell számítani. A légitársaság és az utaskísérők holnap ülnek le tárgyalni. A jogi problémák miatt nem borítékolható a megegyezés.

Münchenben ma is húsz járatot töröltek. Sok járat több órás késéssel érkezett, vagy indult. Északrajna-Vesztfália és Nürnberg repülőterein viszont már normalizálódott a helyzet – írta a Tagesschau német televíziós és hírportál. Nem zárták ki ugyanakkor, hogy még késések előfordulhatnak. A Lufthansa sztrájkja péntek éjfélkor befejeződött.

Frankfurtban attól tartanak, hogy a szokásosnál nagyobb lesz a hétvégén a zsúfoltság. Sokan ugyanis elhalasztották a repülést a sztrájk miatt csütörtökről és péntekről egy későbbi időpontra.

Az utaskísérők szakszervezete, az UFO és a német légitársaság vasárnap ül tárgyalóasztalhoz. A tét 21 ezer utaskísérő bére – írta a Tagesschau.

Újabb cégekre is kiterjedhet

A szakszervezet erős, a sztrájkot kiterjesztheti a Germanwings, az Eurowings Deutschland, a LufthansaCityLine és a SunExpress Deutschland társaságokra is. A tárgyalások azért is nehezek, mert jogi kérdések tisztázatlanok, így számos jogász is részt vesz. Nem biztos, hogy a törvények szerint tető alá hozható egy, az összes utaskísérőt érintő bérmegállapodás – utalt rá a német portál.

A kétnapos sztrájk miatt 1500 járatot kellett törölni, ami 200 ezer utast érintett. Több budapesti járat is kimaradt a sztrájk ideje alatt – tette hozzá az MTI.

A tőzsde ünnepelte az alacsony bért

A német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) valamennyi Németországból induló csütörtöki és pénteki Lufthansa-járatra sztrájkot hirdetett. A Lufthansa vezetősége ugyanis mindeddig nem volt hajlandó tárgyalni velük a béremelésről és a munkafeltételekről. A héten azonban a felek megállapodtak abban, hogy vasárnap tárgyalásokat kezdenek.

A Lufthansa gyorsjelentését – nem kis részben a bérvisszafogás, költségcsökkentés miatt – nagyon jól fogadta a tőkepiac csütörtökön. A részvény aznap több mint hat százalékkal emelkedett. Pénteken további egy százalékkal ment fel a részvény. (Korábbi cikkünk a témában: Történelmi csúcson a BUX index és az OTP, egekben a Lufthansa.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!