2019. augusztus 15. 18:30

A Stelius Befektető Zrt. közel 17,2 millió forinttal, csaknem 28,6 millióra szállította le az első Orbán-kormány aranytojást tojó tyúkjaként elhíresült Vegyépszert is a portfoliójában tudó társaság jegyzett tőkéjét.

A cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint az alaptőke csökkentésére azért kerül sor, mert a Magyarország száz leggazdagabbja közé tartozó Nagy Elek – egyszersmind a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – minősített többségi befolyása (ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent) alatt álló Stelius bevonja az általa megszerzett, összesen közel 17,2 millió értékű saját részvényét. A közzétételből az is kiderül, hogy az alaptőke leszállítása kapcsán a részvényesek részére kifizetés nem történik, kizárólag az alaptőke összege változik – az tehát 45,72 millióról 28,557 millióra csökken –, illetve a törzsrészvények darabszáma csökken.

Nagy Elek Nagy Elek

Az 1995 áprilisában még Épszer-Unió Befektető Rt.-ként alakult, 2006 decemberétől Steliusra átkeresztelt cég tevékenységi köre széles. Abban megtalálható a vagyonkezelés, a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, az üzletvezetés, a PR, kommunikáció, az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, az immateriális javak kölcsönzése és az ingatlanügynöki tevékenység. Ennek megfelelően tucatnyi cégben – köztük a Vegyépszerben és a Főtaxiban, hogy csak az ismertebbeket említsük – birtokol döntő irányítást biztosító többségi, közvetlen tulajdont, míg a Paskál Park Zrt. közös vezetésű vállalatnak minősül.

A jegyzett tőkénél persze sokkal nagyobb jelentőségű, hogy a Stelius konszolidált saját tőkéje 2018 végén 36 milliárd forintot tett ki, ez 2,1 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható a társaság 2018. évi beszámolójában. Kötelezettségei viszont jelentősek, több mint 24 milliárdot tettek ki, ennek csaknem a fele, 11,6 milliárdnyi egy éven belül esedékes.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.