Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.

A közép- és kelet-európai régió félezer legnagyobb vállalatának összesített árbevétele tavaly 740 milliárd eurót tett ki, ez 5,5 százalékos emelkedést jelent éves szinten – derül ki a Coface hitelbiztosító vállalat évente megjelenő rangsorából (CEE Top 500). A lista összeállításánál a Coface szakemberei az árbevétel mellett figyelembe vesznek olyan adatokat is, mint a dolgozók létszáma, a vállalati szerkezet, továbbá a gazdasági szektorok és az egyes piacok sajátosságait, valamint a hitelbiztosító belső hitelképességi mutatóját is. Így a CEE Top 500-as rangsor reprezentatív képet ad a régió egészének gazdasági teljesítményéről.

“Fejenként” 1,48 milliárd euró

Declan Daly, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója elmondta: A múlt évben a közép- és kelet-európai vállalatok többsége kihasználta a kedvező gazdasági környezet adta lehetőségeket – különösen igaz ez az exportorientált országok vállalataira. Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétele 2019-ben 1,48 milliárd euróra rúgott, szemben az egy évvel korábbi közel 1,4 milliárddal. Ez pedig 6 százalékos emelkedésnek felel meg. A listázott vállalatok háromnegyedének árbevétele növekedett, 25 százalékuk viszont stagnálást vagy csökkenést volt kénytelen elkönyvelni éves szinten.

Előretörtek a magyarországi cégek. Illusztráció (Fotó: MTI)Előretörtek a magyarországi cégek. Illusztráció (Fotó: MTI)

A toplistán 163 lengyelországi, 78 csehországi és 73 magyarországi cég kapott helyet. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország súlya növekedett: az egy évvel korábbi Coface-toplistán ugyanis még 71 magyar székhelyű cég szerepelt. A csehországi központú cégek száma is növekedett, 60-ról 78-ra, miközben a lengyelországi cégek száma 175-ről 163-ra csökkent.

Jobban szerepeltek a magyar cégek

A régiós rangsort a lengyelországi olajcég, a PKN Orlen vezeti 26,1 milliárd eurós árbevétellel, megelőzve a 18,1 milliárd eurós forgalmat elérő csehországi Skoda Autót és a magyar Molt 15,9 milliárd eurós bevétellel. A Coface-listából látható az is, hogy a régión belül az autóiparban, az olaj- és gázszektorban, valamint a kereskedelemben érdekelt cégek vannak a főszerepben, ezek a társaságok adják a félezer vállalat összesített árbevételének a kétharmadát.

A toplistán szereplő 73 magyarországi székhelyű vállalat az átlag feletti teljesítményt ért el, összesített árbevételük ugyanis 6,3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 114 milliárd eurót.

A magyarországi vállalatok esetében az egy cégre jutó átlagárbevétel 1,56 milliárd euró, ez pedig szintén jobb eredmény a teljes mezőnyre vetített átlagnál.

Magyar óriások

A Mol után a legnagyobb magyarországi cég a Volkswagen-csoporthoz tartozó győri autógyár, az Audi Hungaria 8,6 milliárd euróval, a harmadik helyen pedig a villamossági termékeket előállító Legrand Magyarország következik 6,6 milliárd eurós árbevétellel. A negyedik a villamosenergia-hálózatot működtető és áramtermeléssel foglalkozó energetikai mamutvállalat, az MVM, az ötödik helyen pedig a Robert Bosch Kft. áll. Előbbi a Coface-toplista szerint 5,5 milliárd eurós, utóbbi 4,6 milliárd eurós árbevétellel zárta a múlt évet.

A tíz legnagyobb árbevételű magyarországi cég között szerepel továbbá a Mercedes-Benz Manufacturing Kft., a Flextronics Kft., a Wizz Air, a Magyar Suzuki és a Samsung Electronics. Az utóbbi öt cég árbevétele 3,7-2,3 milliárd eurót tett ki 2019-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.