2020. január 1. 08:00

Tapogatózás helyett már az év első napjától egymásnak esik a két nagy kereskedelmi csatorna. Mind a TV2, mind az RTL Klub közönségkedvenc produkciókkal rukkol elő. Vajon ezek a programok ott folytatják, ahol a korábbi évaduk véget ért? Vagy valamelyik kevésbé lesz sikeres?

Az év végén mindkét csatorna kiadta a „győzelmi” jelentését. Az erős ősznek köszönhetően az RTL Klub egyértelműen vetélytársa fölé kerekedett, főműsoridőben (19-23 óra között) a kereskedelmi célcsoportban (18-49 évesek) döntő többségben ez a csatorna diadalmaskodott. Ráadásul az utolsó negyedévben, ha nem is az aranykort idézte a közönségarány (amikor heti átlagban akár a nézők egyharmadát is elérte az RTL), de a szebb időket elevenítette fel. Az RTL Klubnak ugyanis volt olyan hete, amikor heti átlagban a tévé előtt ülők ötöde őket nézte (főműsöridőben a kereskedelmi célcsoportban). Ehhez a saját műsorstruktúra jó összeállítása mellett az is kellett, hogy a TV2 betlizzen. Hétköznapokon a Konyhafőnök remek számokat ért el, miközben a TV2 új sorozata, a Mintaapák elfogadhatóan, a többi műsor (Újratervezés című reality, és a Nyomd a gombot, tesó) viszont kifejezetten gyengén teljesített. A záró hetében a Konyhafőnök VIP hétfőn, kedden, csütörtökön és a pénteki finálé napján is kimagasló számokat hozott. Ez azt jelenti, hogy az utolsó adást a tévé előtt ülők ötöde nézte mindkét fontos célcsoportban, a teljes lakosságot nézve mindez 800 ezer feletti nézőt jelent.

 

Miután az egyedi csatorna szintjén az év utolsó harmada kevésbé volt sikeres a TV2 számára, így ők portfólió szinten büszkélkedtek. Azt írták közleményükben, hogy 2019-ben a TV2 Csoport mindhárom célcsoporton – ők ugyanis az iparágban általánosnak tekintett 18-49 és teljes lakosság (4 évnél idősebbek) mellett a 18-59 éveseket is vizsgálják - vezetett az RTL Magyarországgal szemben, így a legnézettebb csatornaportfólió volt a január 1-től december 11-ig tartó időszakban. (A helyzet az év végén sem változott – szerk.) Ha a megnyert napok számát vizsgáljuk a TV2 Csoport idén 346 napból 222-t nyert meg az RTL Magyarország 124 napjával szemben. (Korábban foglalkoztunk a témával, és arra jutottunk, hogy az eltérés több okra vezethető vissza, a legfontosabb, hogy TV2 Csoport több csatornával rendelkezik, de az is lényeges szerepet játszik, hogy az RTL Magyarország elsősorban az esti időszakban kínál nagyobb érdeklődésre számot tartó programokat, míg a TV2-nél például a reggeli és a koradélutáni műsorsávban is komolyabb a kínálat.)

Karácsonykor Kevint nézték a magyarok

Ami az év végét illeti, mondhatnánk, természetesen a Reszkessetek betörők volt a nézők kedvence. Gyakorlatilag az elmúlt 10-15 évben mindig így volt, függetlenül attól, hogy éppen melyik csatornán futott a film. Az ugyanis hosszú időn át az RTL Klubon volt látható, majd 2017 karácsonyától már a TV2-n futott a legendás trilógia. A kereskedelmi célcsoportban a 24-én vetített első, majd a 25-én műsorra tűzött második rész tarolt. Érdekesség azonban, hogy az időseket felülreprezentáló tejes lakosság esetén mind az RTL Klub Híradója, mind a Tények és a Tények plusz több adása is nézettebbnek bizonyult.

Ahogy mindig, ezúttal is Kevin volt a nézők kedvence Ahogy mindig, ezúttal is Kevin volt a nézők kedvence

A film első és második része is 700 ezer körüli nézőszámot ért el, ami viszont nem számít kiemelkedőnek. Aki a korábbi évek kínálatából arra gyanakodna, hogy az idősebb nézők a Duna TV-re kapcsoltak és a Sissi című film részeit, vagy A muzsika hangja című örökzöldet nézték, annak csalódnia kell. A közszolgálati csatorna ugyanis idén karácsonykor „nem követte a hagyományokat” és nem adta egyik műsort sem. Bár nem karácsonykor, csak december 29-én került az RTL Klub műsorára egy másik év végi klasszikus, a Neveletlen hercegnő, amely erősebb konkurencia híján így jobban is teljesített.

Erős lesz az év eleje

Ami az év elejét illeti, mindkét nagy kereskedelmi csatorna erősen fog kezdeni. A TV2 esetében ez persze nem meglepő, hiszen ahogy fent jeleztük, az őszi időszak gyengén sikerült a csatornánál. Ezért most a tavalyi évkezdethez hasonlóan az Exatlon című sportrealityt tűzik műsorra. Az ügyességi és erőnléti vetélkedő 2019-ben nagyon erősen teljesített, a tavaszi időszakban a vállán vitte a csatorna nézettségét, és ennek a programnak volt köszönhető, hogy a TV2 tartani tudta a lépést a vetélytársával. Ha csak ezeket vesszük, akkor azt mondhatnánk, hogy a műsor ezúttal is tuti siker lesz, a helyzet azonban ennél bonyolultabb. A csatorna ugyanis ősszel két másik sportrealityvel is megpróbálkozott, de a Fuss család, fuss és a Catch! - Úgyis elkaplak! is csúfos kudarc volt. Így viszont vannak most az indulás előtt kérdőjelek. Ha a műsor várható eredménye kapcsán a pro és kontra érveket nézzük, akkor ellene szólhat, hogy a nézők talán telítődtek a sportvetélkedőkkel. Mellett viszont azt hozhatjuk fel, hogy egyrészt egy sikeres formátumról van szó, ami „visszahozhatja” a nézőket. Az is az Exatlon mellett szó, hogy a szereplőgárda sokkal erősebbnek tűnik, mint az első évad esetében, és úgy tűnik, hogy a TV2 a műsor promóciójára is nagy hangsúlyt fektet.

Vélhetően idén is láthatunk majd drámai képsorokat az Exatlonban (Forrás: TV2) Vélhetően idén is láthatunk majd drámai képsorokat az Exatlonban (Forrás: TV2)

Az ellenérvek között persze ott van az is, hogy az RTL Klub sem fog ölbe tett kézzel várni a konkurenciára, ők is erős programkínálattal indulnak. Január elsején egy új napi sorozattal kezdenek. A Bátrak földje címet viselő napi sorozata első évada 80 részes lesz, 1865-ben játszódik és szerelmi viszályok állnak a történet középpontjában. A sorozat producere Kalamár Tamás lesz, aki igazi nagyágyúnak számít, hiszen a Barátok közt atyjaként emlegetett szakember több, mint 7000 epizódot gyártott le az ország egyik legsikeresebb szappanoperájából, majd később az Oltári csajok című sorozatot is ő jegyezte.

Január elsején indul a Bátrak földje (Forrás: RTL Klub) Január elsején indul a Bátrak földje (Forrás: RTL Klub)

Emellett január másodikától folytatódik Ökörapáti lakóinak története is, vagyis indul a Drága örökösök harmadik szériája. Így januárban az RTL Klub főműsoridős kínálatát gyakorlatilag három sajátgyártású sorozat fogja jelenteni, hiszen az esti műsorsávban ott lesz majd a Barátok közt is. Emellett 7 órától a Fókusz lesz látható a csatornán.

Hamarosan jön A mi kis falunk

A hétvégi időszakban sem fog egyébként az RTL Klub lazsálni, hiszen a vártnál korábban, már január 11-én visszatér A mi kis falunk. Aki elvesztette volna a fonalat, annak felidéznénk, hogy az RTL Klub közönségkedvenc heti sorozatának a negyedik évada tavaly ősszel elindult, és öt epizódot vetítettek le belőle. Majd ezt váltotta szombat esténként az X-Faktor, amelynek első négy adása nagyon erős számokat hozott, amely az élő adásokra ugyan némileg visszaesett, de így is a lélektani egymilliós szint körül alakult, ami manapság kimagaslónak mondható. Januárban tehát Pajkaszeg lakóinak kalandja a 6. résszel folytatódik. Azt a csatorna nem közölte, hogy hány részes lesz a széria, de ha a hasonlóan kettévágott 3 évadot vesszük, az összességében az őszi és a tavaszi részekkel együtt 17 epizódot ölelt felt. Ez azt jelenti, hogy a január elejei indulás mellett április első felére futhat le ennyi résszel A mi kis falunk 4 szezonja.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.