Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A Quantis Finance Kft. eredménye nyereségből azért fordult veszteségbe, s kényszerült emiatt jelentős tőkeleszállításra, mert az új lakástakarék-szerződések utáni állami támogatás 2018 október közepi eltörlése miatt már nem tudta értékesíteni az addig a közvetítői jutalékai közel 60 százalékát adó Erste Lakástakarékpénztár termékeit.

A Quantis Finance Kft. május 7-ei taggyűlésén a törzstőkéjét 7 millió forinttal, 9 millióra szállította le, veszteségrendezés miatt – olvasható a legfrissebb cégközlönyben. Az már az Opten céginformációs rendszerből derül ki, hogy a kft 2019-es éve meglehetősen gyengére sikeredett: közel 17 millió forintos nettó árbevétele a 2018-as 55 milliós forgalmának még a harmadát sem érte el, miközben az eredménye nyereségből (1,8 millió) csaknem 2 milliós veszteségbe fordult, emiatt a saját tőkéje 9 millióra zuhant. Mivel ez kevesebb a törzstőkéje kétharmadánál, a cégnek tőkeleszállítást kellett végrehajtania.

Nagyot változott a matek. Fotó: PixabayNagyot változott a matek. Fotó: Pixabay

Az árbevétel ekkora mértékű zuhanását az idézte elő, hogy legnagyobb vevője, az Erste Lakástakarék részére a 2018-as törvényi változás miatt 2019-ben már nem tudott értékesíteni – kapunk magyarázatot a Quantis tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből.

Ez vélhetően arra való utalás, hogy a 2018. október 17. után megkötött lakástakarék-szerződések után nem jár a 30 százalékos, maximum évente 72 ezer forintos állami támogatás, mely miatt az Erste Lakástakarék egészen 2019. május 10-éig nem értékesített új terméket, akkor jelent meg a nem állami támogatásos módozataival.

Ezt a kiesést ugyanis a cég más termékek eladásával nem tudta ellensúlyozni. Csak érzékeltetésül: a tavalyelőtt még 54,7 milliós közvetítési jutalékából ugyanis 32,3 millió származott az Erste Lakástakaréktól (ez közel 60 százalékos arány).

A törzstőke-leszállítás összege az egyes tagok törzsbetéteit törzsbetéteik arányában csökkenti, így a tulajdoni arányok nem változtak: a kft 80 százalékos tulajdonosa továbbra is a Quantis Holding Zrt., míg 20 százalékos üzletrészt Adrovitz Botond birtokol.

A Quantis Holding az egykori Brokernet jogutódja, 2013 május végétől tevékenykedik ezen a néven. A 2014-ben még 1 milliárd forint feletti árbevétele 2018-ra kétharmadára, 643 millióra csökkent, miközben az adózott nyeresége még ennél is jobban, 331 millióról 15 millióra apadt.

A Quantis Finance Kft.  2001 februárjában alakult, Palládium-Brókerház Biztosítási Alkusz Kft.-ként, mai nevét 2014 áprilisában vette fel. Fő profilját a biztosítási ügynöki brókerkedésről 2017 februárjában egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységre változtatta, miközben továbbra is utazik az ingatlanbizniszben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.