2019. augusztus 6. 17:31
MTI

Kísérleti jelleggel, kétszázmillió forintból.

A naperőmű keddi, sajtónyilvános bejárásán Sinkó Ottó a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója elmondta: Videoton méretéhez képest csekély értékű beruházásról van szó, ugyanakkor fontosnak nevezte a technológia bevezetését.

Egy kísérleti projektről van szó, amely jól mutatja a cégcsoport elkötelezettségét a megújuló energiák irányába. Amennyiben a rendszer beválik, bővíteni fogják a napelemparkot.

A Videoton Holding Zrt. napelemparkja (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka) A Videoton Holding Zrt. napelemparkja (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Az 500 kilowattos napelemparkot az ipari park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területén hozták létre. A VT-Naperőmű nyáron készült el, a próbaüzemet követően ma már az üzemszerű termelés folyik.

Éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamosenergiát fog biztosítani, évi 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő szén-dioxid-elnyelésével.

A 80 éves Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari cégcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatoknak. A cég székesfehérvári székhellyel Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Szerbiában 1-1 telephellyel rendelkezik.

A Videoton vállalatcsoport 2018-ban 188 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, létszáma elérte a 9500-at.