<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hiába korlátozzák a tankolható mennyiséget.

Drámai üzenetben követelnek azonnali kormányzati segítséget a független üzemanyag szolgáltatók. Hiába kérte ugyanis sok független benzinkút-üzemeltető vállalkozás, de nem kapta meg a kormány által többször megígért pénzügyi segítséget. Ha a kormány nem lép, akkor napokon belül becsődöl több száz benzinkutas és áruhiány lesz a hatósági áras üzemanyagokból – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a szervezet közgyűléséről beszámolva.

Sok településen elfogyhat az ársapkás üzemanyag. Fotó: DepositphotosSok településen elfogyhat az ársapkás üzemanyag. Fotó: Depositphotos

Az FBSZ sajnálattal állapította meg, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt. 

„Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaink, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagunk is van, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még  nem.” -  írták.

A szervezet azt is felrótta a kormánynak, hogy 2022. IV. negyedévre vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges  pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

Ezt a helyzetet csak úgy tudják kezelni, hogy napról napra kevesebb árut vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig szerintük kizárólag csak úgy lehet egyensúlyba hozni a szabályozás által rájuk erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be.

Emlékeztettek: a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Szeretnék, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. 

„Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a 100 milliárd forintot.” -  fogalmaztak, majd hozzátették: a képlet egyszerű, a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudnak kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező.

Végezetül a szervezet reményét fejezte ki, hogy a kormányzat illetékesei is megértik a helyzet komolyságát, és megértik, hogy az ellátás biztosítása a kis benzinkutaktól nem várható, nem rajtuk múlik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.