4p

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemét 2019-ben zárták be. Most a 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen.

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezetője szerdán, az üzem újraindítása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére.

2019-ben húzták le a rolót, most újraindult a termelés. Fotó: Depositphotos
2019-ben húzták le a rolót, most újraindult a termelés. Fotó: Depositphotos

A gyártás újraindításával a Ganz célja az, hogy az acélszerkezet-gyártásban felhalmozott több mint fél évszázados tapasztalatot tovább gyarapítsák, és azt a lehető legversenyképesebb formában vezessék vissza a piacra.

Ennek érdekében a Ganz tulajdonosai egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá, ami a gyártás hatékonyságának növelését és az épületek energiahatékonyságának javítását célozza - jelentette be. Ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat visszanyerheti a versenyképességét és biztosíthatja a most létrejövő csaknem hatvan munkahely hosszú távú stabilitását. 

2019-ben, egy korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezet-gyártást megszüntették, a gyárat bezárták, a munkavállalókat elbocsátották.

A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak.

Az idei célkitűzésük, hogy a 40 megavolt-amperes transzformátorszekrényből négyet, a 250 megavolt-amperes transzformátorszekrényből pedig legalább kettőt gyártsanak – árulta el. Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a hárommilliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat – vázolta az ügyvezető.

Gál Gergely elmondta: a szolnoki telephelyen az elmúlt ötven évben többezer egyedi tervezésű transzformátorház készült, ideértve a magyar villamosenergia-hálózat legmagasabb, 750 kilovoltos feszültségszinten üzemelő transzformátorait is - tájékoztatott.

A termelés elindítása érdekében a vállalat a 3,8 millió euró nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg.

Tápiószelén is elindult a naperőműpark építése 

A társaság alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW (megawatt) teljesítményű naperőműpark kivitelezése.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tavalyi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság csaknem 300 korábbi munkavállalójával.

A társaság a reorganizáció eredményeként, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervíz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!