<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bruttó 4,4 milliárd forintból építenek négycsillagos szállodát Békésszentandráson az egykori szőnyeggyár helyén. A költségek felét az adófizetők állják.

A hírről közösségi oldalán számolt be Dankó Béla fideszes országgyűlési képviselő.

A beruházás bruttó 4,4 milliárd forintból valósulhat meg, amihez nettó 1,7 milliárd forintot állami támogatásból a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy turisztikai fejlesztési programján keresztül nyertek el; a többit hitelből és önerőből biztosítják - nagyjából tehát a beruházás felét adják az adófizetők.

Az évek óta üresen álló épületet a békészsentandrási székhelyű Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója, Barna Antal vette meg 2019-ben - osztotta meg a politikus bejegyzésében a Körös tévé híradását. Ahogy az a 24.hu korábbi cikkéből kiderül, Barna 2019-ben a Fidesz képviselőjelöltjeként indult el a békésszentandrási választáson, de a testületbe nem került be. Barna a Körösparti Nyár Szolgáltató Kft.-vel a Kisfaludy-pályázaton nyertes cég egyik tulajdonosa, míg a másik a Bahart tavaly kinevezett igazgatója, Volencsik Zsolt Mihály, a Nemzeti Vízművek vezérigazgatója.

Fotó: bszta.hu
Fotó: bszta.hu

Az 1920-as években épült épületet korhűen újítanák fel; az emeleten, a tetőtérben és az egykori melléképületben - amelyet teljesen elbontanak és újjáépítenek - összesen 38 szobát és lakosztályt, továbbá wellness részleget és éttermet alakítanak ki. A négycsillagos szálloda a tervek szerint csaknem száz vendéget tud majd fogadni. A földszinten és a pincében, 600 négyzetméteren interaktív múzeumot hoznak létre, ahol a településen egykor zajló szőnyeggyártással ismertetik meg az érdeklődőket.

Barna Antal a Körös Tv-nek elmondta, egyszerre csaknem kétszázan dolgoznak majd a következő 1,5 évben a területen, főként békésszantandrási és szarvasi vállalkozók. A hotel, az étterem és a múzeum 32-35 embernek termet munkahelyet. Az építkezést 2023 május végére szeretnék befejezni.