3p

Sikeres volt a tavalyi kötvénykibocsátás.

A holding jellegénél fogva inkább ernyőszervezetként működik, s ennél fogva alig van bevétele, viszont aktív pénzügyi együttműködést folytat a kapcsolt vállalkozásokkal és egyéb partnerekkel, s innen szép summát húz – ez derül ki Futureal Development Holding most közé tett tavalyi beszámolójából, amit immár euróban vezet.

A Budapest ONE irodaház, a Futureal egyik jelentős irodaberuházása. Fotó: Futureal
A Budapest ONE irodaház, a Futureal egyik jelentős irodaberuházása. Fotó: Futureal

A holding a magyar ingatlanfejlesztési piacon vezető, az európai piacon pedig egyre meghatározóbb szerepet játszik, számtalan irodai, logisztikai, lakás-és hotel beruházást indított, illetve készít elő. Legismertebb nagy projektje a lassan befejeződő Corvin Sétány, ahol irodaházak, bevásárlóközpont, kiskereskedelmi egységek és több mint ezer lakás van.

A 2020-as 1,2 millió euróval szemben az adózott eredmény tavaly 5,9 millió euró volt. A kapcsolt cégektől osztalék és részesedés formájában a 2020-as 15 ezer euróhoz képest nagyságrenddel több, 15 millió euró érkezett. Az adózott eredményt az eredménytartalékba helyezték, nyilván gondolván a rosszabb időkre. Mindemellett a vezetői értékelés szerint sem a járvány, sem más jelentős makrogazdasági esemény vagy trend nem nehezítette meg a társaság működését és előretekintve várhatóan a háború sem fog ilyen következménnyel járni.

A mérlegben kiemelendő tétel volt a kapcsolt vállalkozásoknak adott kölcsönök sora. Ezek összege óriásit nőtt, a 2020-as csaknem 10 millió euróval szemben tavaly már 126 millió eurót mutattak ki. Itt az egyik nagyobb partnert, a Pedrano Csoportot érdemes megemlíteni, ennek a Pedrano Construction Kft. nevű cége 19,6 millió eurós hitelhez jutott a Futurealtól, kamatmentesen, ami igen jó feltételnek számít. Szintén a mérlegben áll, hogy a 2020 végén még 26,7 millió eurós banki betétállomány 2021 végére 216 millió euróra hízott.  

Az egyéb adott kölcsönök közül a Futureal Management Kft.-nek és Etele Pláza Üzemeltető Kft.-nek adott kölcsönt átsorolták a tartósan adott kölcsönök közé. Ezeknél piaci mértékű kamatot számoltak fel, törlesztésük egy összegben, lejáratkor esedékes.

A kiegészítő mellékletből kiderült, hogy a holding életének fontos állomása volt tavaly a sikeres kötvénykibocsátás, ami nagy összegű, 306 millió eurós hosszú távú kötelezettség lett. Idén újabb tranzakció történt, január végén a holding 7 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki a Budapesti Értéktőzsdén. Ezeket a pénzeket a holding a további hazai és külföldi terjeszkedésre kívánja felhasználni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!