2p

Január végén leteszik a munkát a sofőrök, ha nem kapnak új ajánlatot.   

Bejelenti a sztrájkot a a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz), miután operatív testülete úgy határozott, hogy nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát – közölte a Szaksz elnöke a Népszavával.

Dobi István hozzátette: a sztrájkkészültséget lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól. Ellenkező esetben a decemberi után január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz.

Újabb sztrájk jöhet. Fotó: MTI
Újabb sztrájk jöhet. Fotó: MTI

A Szaksz elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez.

 A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű,112 500 forintos követelést minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak.

A Csoportszintű Érdekegyeztetői Tanács keddi ülésén, az immár miniszteri részvétellel folytatódó bértárgyalásokon Lázár János miniszter egy 3 éves időszakra szóló bérfejlesztési ajánlatot tett a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára, közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

A tulajdonosi ajánlat szerint a bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal - az éves bértárgyalások függvényében akár ennél is nagyobb mértékben - növekedne, míg rögtön a bérfejlesztési időszak első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére - ez átlagosan 16,8 százalékos béremelést jelent - áll a minisztérium közleményében.

A miniszteri javaslat nem a keresetekre, hanem az alapbérre vonatkozik, amely a munkavállalók szempontjából kedvezőbb ajánlat, hiszen az alapbérre rakódó - arányosan növekvő értékű, különböző egyéb juttatások és pótlékok - tovább javítják a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók keresetét, fizetésének vásárlóerejét, írta az EKM.

A miniszteri ajánlat szerint megvalósuló béremelés csoportszinten 16,8 százalékkal, a Volánbusz-autóbuszvezetők esetében pedig 20,5 százalékkal növelné a dolgozók alapbérét az idei évben.

A bértárgyalások a felek megállapodása szerint még januárban folytatódnak, áll a közleményben.

Lázár János egyébként a Klasszis Klubunk vendége volt múlt évben:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!