2019. február 14. 08:59
mfor.hu

Az Airbus leállítja az A380 programot, 2021 után nem készül több superjumbo jet.

2021-et követően nem gyárt több A380-as utasszállító repülőgépet az Airbus, jelentette be a cég csütörtökön. A döntés hátterében az áll, hogy a vállalat egyik fő üzletfele, a dubaji Emirates légitársaság nem rendel többet a superjumbo jetnek becézett gépből.

Az A380 superjumbo. Az A380 superjumbo.

Az első A380-as 14 évvel ezelőtt állt szolgálatba. Az óriási gépet azért alkotta meg az Airbus, mert azzal számolt, hogy a légitársaságoknak szüksége lesz a nagy volumenű kapacitásnövelésre, de a gyakorlatban az derült ki, hogy túlzásokba estek. Terveik szerint 1200 darabot gyártottak és értékesítettek volna a superjumbóból, ám végül csak 234 darab készült el, mert a légitársaságok homlokegyenest ellenkező irányba fordultak, és kisebb, üzemanyag-takarékosabb gépekbe ruháztak be inkább. Így tesz a superjumbo fő megrendelője, az Emirates is, akik a nagy repülő helyett inkább 70 darab kisebb gépet vesznek az Airbustól, A330-asokat és A350-eseket.

A típus kivezetésével a következő három évben 3500 munkahely kerül veszélybe az Airbusnál. A cég a következő hetekben kezdi meg a tárgyalásokat a dolgozói szakszervezetekkel, de már most azt közölték, hogy az A320 program felpörgetése és az új Emirates-megrendelés miatt jó eséllyel megmaradhat a vállalatnál a superjumbót gyártó alkalmazottak jelentős része.

(CNN)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.