4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kérdés, hogy kiadja-e Libanon Carlos Ghosnt.

A francia igazságszolgáltatás nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a jelenleg Libanonban tartózkodó Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori elnök-vezérigazgatója ellen hivatali visszaélés, pénzmosás és korrupció gyanúja miatt.

A francia-libanoni-brazil, hármas állampolgárságú, 68 éves Ghosnt, aki a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt, 2019-ben a japán hatóságok azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatta.

Trükkös szökés egy hangszertokban

A Japánban házi őrizetben tartott Ghosn 2019 decemberében rejtélyes módon szökött meg az országból egy biztonsági magáncég jóvoltából. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert hangszertokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

A csütörtökön kiadott nemzetközi elfogatóparancs erős üzenet a libanoni hatóságoknak, amelyek soha nem adják ki állampolgáraikat, és amelyek megtiltották Ghosnnak a külföldre utazást. Ha a kiadatás mégis megtörténik, az üzletembert a Párizshoz közeli Nanterre-ba szállítanák, ahol vizsgálóbíró ismertetné az ellene megindított eljárást, és feltételezhetően házi őrizetbe kerülne.  

A Renault francia autógyártó 2019 novemberében kezdeményezett belső vizsgálatot a cég korábbi kiadásait illetően, miután a volt elnök-vezérigazgatót Japánban pénzügyi visszaélések gyanújával letartóztatták. E vizsgálat részeként találtak rá csaknem 15 millió eurónyi gyanús összegre az RNBV hollandiai leányvállalatnál, és az autógyártó ománi forgalmazójánál, a Suhail Bahwan Automobiles (SBA) cégnél.

A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn Bejrútban 2020-ban. Ghosn a brazil és francia mellett libanoni állampolgársággal is rendelkezik. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh
A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn Bejrútban 2020-ban. Ghosn a brazil és francia mellett libanoni állampolgársággal is rendelkezik. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh

A francia vizsgálóbíró további négy elfogatóparancsot is kiadott az ománi cég jelenlegi tulajdonosai és volt vezetői ellen - jelezte a nanterre-i ügyészség. Az SBA alapítóján kívül, annak két fia és a jelenlegi vezérigazgató is a gyanúsítottak között van, pénzmosás és korrupció a vád ellenük.

Az ügy felperese, a Renault, amely eddig soha nem szólalt meg az ügyben, tudomásul vette az igazságszolgáltatás döntését - jelezte a cég ügyvédje, Kami Haeri az AFP francia hírügynökségnek.

"Ez hatalmas lépés, amely az alapos nyomozás során kiderült újabb tények súlyosságával magyarázható. Ezek rávilágítottak az eltitkolt, több millió eurós pénzügyi kapcsolatokra Carlos Ghosn és az SBA alapítói és igazgatói között" - tette hozzá az ügyvéd.

A Renault holland RNBV leányvállalatát, amelynek fele-fele arányban tulajdonosa a Renault és a Nissan, Carlos Ghosn hozta létre. A gyanú szerint a cégen keresztül 11 millió euró összegben Carlos Ghosn a magánútjait fedezte külön repülőgépeken, valamint magánkiadásait és adományait.

Esküvő a Renault pénzén 

A volt elnök-vezérigazgató ellen 2019-ben Franciaországban azért is eljárás indult, mert 50 ezer eurós "személyes kedvezményt" kapott a versailles-i kastéllyal kötött szponzori szerződés keretében. A gyanú szerint Carlos Ghosn a versailles-i kastélyban 2016-ban rendezett esküvőjét a Renault-val fizettette ki.

Carlos Ghosn februárban a Le Parisien című francia napilapnak adott interjúban elmondta, hogy szeretne visszatérni Franciaországba, de egyelőre nem tud az Interpol elfogatóparancsa miatt, amelyet a japán hatóságok adta ki ellene.

A francia gazdasági tárca pénteken nem kívánta kommentálni a francia ügyész lépését, miután a minisztérium szerint

"hagyni kell, hogy az igazságszolgáltatás végezze a munkáját".

A nyomozás során a francia vizsgálóbírók már kétszer jártak Bejrútban, ahol kihallgatták a volt Renault-vezért.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!