Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A hitelszerződés módosítása arra utal, hogy már az oroszok sem bíznak abban, hogy sikerül időben felépíteni az atomerőművet.

Sem az MTI, sem a magyar kormány nem kommunikálta, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont hírül adta, hogy módosították a Paks2-es hitelszerződést, írja a Népszava.

Ennek értelmében

2026 helyett 2031-ben kell megkezdeni a Paks2 finanszírozására szolgáló orosz óriáshitel törlesztését, a futamidő viszont ugyanennyivel (5 évvel) rövidül.

Ez a Népszava szerint arra utal, hogy már az oroszok sem bíznak az új atomerőmű belátható időn belüli felépülésében; a hitelt ugyanis az erőműben termelt áram eladásából kellene visszafizetni.

Eredetileg az első reaktorblokk termelésének megkezdésekor kellett volna megkezdeni a törlesztést, ami 2025-ben, de legkésőbb 2026 márciusában történt volna. Ez a határidő csúszik most 2031 márciusára. Az eredeti futamidő pedig 21 év volt, ebből lett most 16. A kamat évi 3,95-4,95 százalék, ami a jelenlegi pénzpiaci kamatszint többszörösére rúg.

2019-ben a projekt csúszása miatt Varga Mihály pénzügyminiszter ment Moszkvába tárgyalni, hogy könnyítéseket alkudjon ki, de hogy mennyire volt eredményes az útja, azt nem árulták el. Végül tehát a fentiek szerint módosultak a feltételek.

A magyar tartozás jelenleg 72,7 millió euró (26,2 milliárd forint), amit április 30-ig vissza kell fizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.