2018. november 19. 09:02
mfor.hu

A kukaholding és könyvvizsgálója közti elszámolási vita nem oldódik meg, így ma már a cég betiltása a tét. Ez akár néhány hónapon belül is megtörténhet. 

A Népszava értesülése szerint évi 120 milliárdos becsült bevétele mintegy harmada, nagyjából 40 milliárd forint tavalyi elszámolásán kaphatott össze az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és könyvvizsgálója, a Moore Stephens K-E-S Audit Kft., az állami társaság ezért még mindig adós május végi leadású tavalyi mérlegbeszámolójával.

A lap megkereste Zara Lászlót, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökét, aki azt mondta, ekkora késedelemmel a cégek már adószámuk bevonását, vagyis megszüntetésüket kockáztatják. Zara szerint, ha minden így marad, akkor figyelmeztetések és bírság után a céget akár be is tilthatják, még az év vége előtt. A Népszava egy másik könyvviteli szakértővel is beszélt, aki a lehetséges betiltást legkorábban a jövő év elejére jósolta. Szerinte a kukaholding „államérdekre” hivatkozva sikerrel kérheti a NAV türelmét, de Zara azt mondta, levelet ugyan lehet írni, de a határidőkben a hivatalnak sincs mozgástere.

A Népszava úgy tudja, a kukaholding problémáját a vitatott tételek szabályos nyilvántartása okozta, a kormányközeli Garancsi István üzleti partnereitől mintegy egymilliárdért beszerzett számlázási rendszerük hibái miatt ugyanis évente körülbelül tízmilliárd forint be se folyik, ez pedig az elmúlt évek során több tízmilliárdos hiánnyá dagadt. Ez viszont a lap forrása szerint nem szándékos bűncselekmény, hanem amatőrizmus.

Az NHKV könyvvizsgálója a lap szerint úgynevezett korlátozó véleménnyel kívánta ellátni a beszámolót, amihez viszont a társaság vezetősége nem járult hozzá. Állítólag ugyanakkor a megszűnésveszély árnyékában hamarosan mégis tervezik a mérleg leadását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.