TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A pletykák szerint ugyan a miniszterelnök nem érez komoly rokonszenvet a golfozás iránt, a környezetében mozgó vállalkozók, ha lassan is, de teret hódítanak a greeneken is. A keddi hírek szerint például Mészáros Lőrinc vett egy pályát.

A 2000-es évek közepén úgy tűnt, a minőségi turizmus egyik fontos szegmense lehet akár Magyarországon is a golf sport. Többen próbálták meglovagolni az Amerikából induló, de Dél-Európába is begyűrűző trendet, és fogtak olyan resortok építésébe, aminek egy golfpálya állt a középpontjában. A nagy reményekkel induló fejlesztések közül aztán alig-alig valósult meg valami, a legtöbb projektet megfojtotta a világon 2008-ban végigsöprő hitelválság.

A helyzetet tovább rontotta, hogy a már meglévő pályák közül volt hitellel terhelt, amelynek tulajdonosai csődbe mentek. Az egykor felkapott gödi pálya például hiába volt a legjobb elhelyezkedésű - vagyis a fővároshoz legközelebb eső - létesítmény, a cég körüli problémák miatt egy hitelező bankhoz került, ahol nem tudták sem üzemeltetni, sem a minőségét fenntartani. A leromlott golfpálya pedig azóta kutyafuttatóvá silányult, és "folyamatosan eladó".

Ugyancsak bezárta kapuit az egyetlen kelet-magyarországi golfprojekt, a Vámospércs mellett tíz éve megépített golfpálya; ez és a szebb napokat látott bükfürdői létesítmény is régóta keres egy gondos gazdát.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Nálunk a rendszerváltás után sem alakult ki élénk golfélet, ellentétben például a környező országok közül Ausztriával vagy Csehországgal, vagy a golf terén is dinamikusan fejlődő Szlovákiával, ahol mind hobbi, mind profi szinten jelentős számú játékost tartanak nyilván. Így a gazdasági válság az egyébként is gyenge lábakon álló sportágat itthon tovább rombolta, ráadásul a pályafejlesztők által remélt nyugat-európai és amerikai turisták sem özönlötték el az országot. Reményt jelentett ugyanakkor, hogy a golf is bekerült az olimpiai sportágak közé, így a sportágban érdekeltek bízhattak abban, hogy az emiatt megítélt támogatások hozzájuk is eljutnak. A probléma az volt, hogy versenyképes játékosok hiányában nem mozdult meg komoly összeg.

Tiborczék már vettek egy pályát?

Talán nem meglepő, hogy a golfban érdekelt klubok - hasonlóan más sportágakhoz - kapva-kaptak a lehetőségen, amikor egy politikaközeli személy a szövetség elnöki posztjára aspirált. Így került 2017 tavaszán a Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) akkori első embere, Szivek Norbert a Golfszövetség elnöki székébe. Az elnök a pletykák szerint jó viszont ápolt a miniszterelnök lányával, Orbán Ráhellel, és annak férjével Tiborcz Istvánnal. Emiatt sokak számára nem is keltett túl nagy meglepetést, hogy Szivek és a Balaton környéki idegenforgalomban erős pozíciókat építő miniszerelnöki vőhöz köthető vállalkozó vette meg a Balatonudvardiban található pályát.

Tiborcz Istvánékat sejti a sajtó a Balatonudvari golfpálya mögött (Forrás: balatongolf.hu) Tiborcz Istvánékat sejti a sajtó a Balatonudvari golfpálya mögött (Forrás: balatongolf.hu)

A golfpálya 2017 őszén, több sikertelen próbálkozás után, 390 millió forintért kelt el, az új tulajdonos a Vaperty Investment Zrt lett. Ennek egyedüli tagja Vagács András, aki a 24.hu korábbi írása szerint ezt megelőzően számos ingatlanügyletben működött együtt a vagyonkezelő fejével. Szivek ugyan a 2018-as választások után pozíciót vesztett, és távozott az MNV éléről, ám "nem hagyták az út szélén", mert ezt követően is stratégiai tanácsadóként dolgozott a társaságnál.

Forrásaink szerint amióta új tulajdonosnál van a klub, a várt fejlesztések elmaradtak és a pálya állapota sem a legjobb. Régóta keringenek viszont olyan pletykák, hogy uniós forrásokból fogják a létesítményt fejleszteni, és komolyabb szállodaépítési projekt várható. Úgy tudjuk egyébként, hogy nem ez az egyetlen golfpálya, ahol egy szálloda felhúzásától remélnek a tulajdonosok komolyabb forgalmat. Korábban ugyanis arról is lehet hallani, hogy a most tulajdonost váltó, máriavölgyi (Alcsút) komplexum mellett is létesülhet előbb-utóbb egy hotel.

Nem jó lóra tett Széles

A hazai golféletben a fent említetteknél régebb óta van jelen egy kormányszimpatizáns nagyvállalkozó, Széles Gábor. A miniszterelnökért, illetve annak politikájáért mindig határozottan kiállt a vállalkozó, akár egykori médiaérdekeltségeiről volt szó, mint az Echo TV, akár "civilként" a Békemenet egyik fő arcaként.

A golfba vélhetőleg üzleti alapon beszálló Széles Gábort talán azok a tanácsadói vehették rá a pályaépítésre, amelyek arról szóltak, hogy a sportág hamarosan robbanásszerű fellendülésnek indul Magyarországon. A vállalkozó a Balaton nyugati végénél, Zalacsányban építette meg a gazdasági világválság alatt elakadt, eredetileg ír befektetők által megálmodott golfpályát, ám a tervezett teljes ingatlanprojektet nem folytatta, önmagában egy golfpálya pedig nagyon hosszú távon térül meg, illetve a magyar viszonyok között könnyen lehet, hogy úgy soha nem lesz a pénzénél a beruházó. Mint a sportágat ismerő forrásunk mondta, az ottani pálya tip-top állapotban van, egyértelműen a legjobb most Magyarországon, ám hátránya, hogy "nincs ott semmi" és távol van Budapesttől, és bár a pálya népszerű a turisták között, egy stabil bázis nélkül (ami Máriavölgyben megvan) ez kevés az üdvösséghez. Nem véletlen, hogy állítólag Széles régóta szabadulna ettől a befektetésétől, ám miután egy jó állapotú pályáról van szó, ezért a vállalkozó nem fogja telekáron elkótyavetyélni, így viszont vevő nem igazán akad.

Egy nagyvállalkozó viszont kiszállt

Ha már golfban érdekelt nagyvállalkozó, akkor mindenképpen említésre méltó Csányi Sándor, illetve családjának "kalandja" a szektorban. Csányi Sándor bankár fia, a család élelmiszeripari érdekeltségeit összefogó Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila vette meg 2012 novemberében az Alcsúton található pályát. A hírek természetesen arról szóltak, hogy a miniszterelnök szülőfaluja mellett található golfklub szép jövő elé néz, az új tulajdonosok komoly tőkét akarnak beleinvesztálni. Forrásaink szerint Csányi Attiláék valóban költöttek a klubra, ám volt arra is precedens, hogy a sajtó célkeresztjébe kerültek, például 2017-ben, amikor százmillió forint kapott az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club. Akkor a cél elvileg az volt, hogy a pénzből szálláshelyeket létesítsenek a Junior Golf Akadémia növendékei számára.

Ez az impozáns klubház is a Mészáros birodalom része lett Ez az impozáns klubház is a Mészáros birodalom része lett

A fejlesztések és a fővároshoz közeli fekvésének köszönhetően állítólag nem ment rosszul az alcsúti pálya, amit alátámaszt, hogy a Pannónia Golf & Country Club mögött álló cég, a Golf & Country Club Máriavölgy Zrt. árbevétele szépen növekedett az elmúlt években. A 2017-es beszámoló szerint közel 300 milliós árbevételt realizáltak az egy évvel korábbi 254 millió után. Igaz, egyik évben sem sikerült a társaságnak nyereséget elérnie. A pletykák szerint egyébként a tulajdonos rendszeresen feltűnt Alcsúton, és Csányi Attila időnként golfozott is saját klubjában.

Vélhetőleg azonban sem az üzleti szempontok, sem a sport iránti elkötelezettség nem játszott komoly szerepet abban, hogy Csányiék eladták a pályát a kedden megjelent sajtóértesülések szerint. A vevő ugyanis Mészáros Lőrinc, akitől viszont a hírek szerint igen távol áll ez a mozgásforma, de az sem jelenthetett nagy vonzerőt, hogy a cégbirodalmához képest elhanyagolható méretű ez a sportvállalkozás. Az viszont erősen motiválhatta a tulajdonosváltást, hogy Orbán Viktor gyerekkori barátja az utóbbi időben állítólag igyekszik a szűkebb környezetében lévő fontosabb vállalkozásokat felvásárolni, így a Felcsút környéki Váli-völgyben és a Zsámbéki medence környékén is több akvizíciója volt. Ezek közül a legnagyobb visszhangja a Talentis Group megszerzésének volt, amely egyébként most a golfklub új gazdája is lett.

Golfpályák és tulajdonosaik

A cikkben említetteken túl több 18 lyukú pálya is található Magyarországon, ezek vagy eladósorban vannak, vagy stabil tulajdonosi háttérrel működnek. Szomorú sors jutott a vámospércsi pályának, amely becsődölt és évek óta zárva van, de azt talán még fel lehetne támasztani ellentétben a gödivel. Bükfürdő is átélt pár éve egy csődöt és azt követően tulajdonost váltott, ám állítólag a mostani tulajdonosok is szabadulnának a golfklubtól.

"Normálisan" működik a Tatán található klub, amely mögött Bábos János áll. Hasonló a helyzet Hencsén a Bánhidy család kezében lévő pályával. Az első "modern" magyar golfpályát, a kisoroszi pályát Nagy István támasztotta fel "hamvaiból". A terület osztatlan közös tulajdon volta miatt a tulajdonviszonyok zavarosak, de alighanem létezik az az összeg, amiért ezt a pályát is meg lehet vásárolni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.