4p

Most is nehéz, de még nehezebb lesz - mondja a legtöbb hazai vállalkozás.

Bár nincsen jelentős elmozdulás, már látszódnak a repedések – hangzott el  a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által kiadott harmadik negyedéves barométer bemutatásán. A 2. negyedéves elemzés kapcsán többek között azt írtuk, hogy bár kissé romlott a hazai vállalkozások üzleti hangulata, inkább tűnt úgy, az idei év számukra a kivárás éve lesz.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára adócsökkentést is sürget. Fotó: VOSZ
Perlusz László, a VOSZ főtitkára adócsökkentést is sürget. Fotó: VOSZ
A minden tárgynegyedév középső hónapjában, a VOSZ tagvállalkozásai között elvégzett kutatás a harmadik negyedévben sem mutatott jelentős elmozdulást, azonban fontos figyelembe venni, hogy a makrogazdasági környezet negatív kilengései még tartogathatnak meglepetések a vállalkozások számára közölte a szervezet. A megrendelések elmaradásai, a szakmai munkaerő hiánya és a csökkenő vásárlóerő – foglalta össze röviden a VOSZ sajtóreggelijén Kozák Ákos, a kutatást végző Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. 

Kozák Ákos emlékeztetett arra, hogy már korábban is jelezték, a lánctartozás várhatóan újra meg fog jelenni vagy erősödni. A válaszokból kiderült, egyre több vállalkozás panaszkodik a fizetési morál romlására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csökkenő megrendelések gyengülő vásárlóerő miatt meglehetősen nagy a kockázata a veszteséges működésnek, amit tovább erősíthet az európai uniós fejlesztési támogatás hiánya, valamint a rendkívül magas infláció is. 

Ambivalens érzéseket élnek meg jelenleg a vállalkozások, egyre többen úgy látják, rosszabbak lehetnek a kilátások – összegezte Kozák Ákos, aki kiemelte, a 3. negyedév adatai alapján már 4 százalék elmozdult a negatív várakozások irányába. Az is elhangzott, bár jelenleg a többség még teljesíti az éves tervezett bevételeket, folyamatosan emelkedik azon vállalkozások aránya, amelyek ezeket az év elején kitűzött célokat nem fogják elérni.

A vállalkozások pénzügyi helyzete egyelőre nem romlik, nem nőtt az adótartozás és nincsenek fizetési problémák. Ugyanakkor minden 7. vállalkozás nem rendelkezik pénzügy tartalékokkal, és a magasabb ellenálló képességgel rendelkező vállalkozások aránya a felére esett vissza, 20-ról 10 százalékra.

A jelenlegi helyzetet jól tükrözi, hogy a kutatás eredményeiből látszik, a vállalkozások jelentős része elkezdte újragondolni a fejlesztési céljait és azok teljesítését. Az év első negyedéves barométer  eredményei azt mutatták, hogy jellemzően az év elején valósítják meg a tervezett fejlesztéseket, ezért  talán nem meglepő ennek év közbeni visszaesése. Ugyanakkor az is tény, hogy majdnem minden 5. vállalkozás, a 3. negyedév adatai alapján, már elhalasztotta fejlesztési célú beruházásait, elsősorban a béremelések miatt – emelte ki Kozák Ákos. Ehhez Perlusz László, a VOSZ főtitkára hozzátette, ezzel együtt az megfigyelhető, hogy az energetikai célú beruházásokat, melyeket jellemzően önerőből finanszíroznak, a vállalkozások nem halasztották 
el, a zöld átállás folytatódott. 

Arra a kérdésre, hogy a következő 12 hónapban terveznek-e elbocsátást, a második negyedéves magasabb szám után visszarendeződött a helyzet, úgy tűnik, a hazai vállalkozások inkább a munkaerőmegtartásban gondolkodnak. Kozák Ákos hangsúlyozta, az adatokból jól látszik, hogy a vállalkozások majdnem 40 százaléka végrehajtott béremelést, elsősorban a bérfeszültség elkerülése miatt, ugyanakkor  ezen felül már nem tervez továbbit. 

A VOSZ főtitkára megerősítette, hogy valóban kifejezetten nehéz bértárgyalásokra van kilátás, hiszen a jelenlegi helyzetben mindkét oldalnak önmérsékletet kellene tanúsítania. Perlusz László elmondta véleményét a nemrégiben felmerült egyszeri 100 ezer forintos bérkiegészítés kapcsán is.

A VOSZ munkaadói javaslata az, hogy ezt az összeget valamilyen mértékű adóteher-csökkentéssel támogassa meg az állam! Perlusz hozzátette, az egyre biztosabbnak tűnő recesszió is eleve hatással lesz a minimálbér és bérminimum mértékére is. A cégek fizetésképtelenségi helyzeteinek kezelésére, kézben tartására egy piackonform reorganizációs program elindítását 
támogatná a VOSZ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!