3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Negatívban zárja az év záróhetét a tőzsde.

Növekvő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 60 294,40 ponton zárt pénteken, 74,78 ponttal, 0,12 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban - derül ki az MTI gyűjtéséből..

A részvénypiac heti forgalma 133,7 milliárd forint volt az előző heti 84,8 milliárd forint után, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek.

Hétfőn a BUX 0,28 százalékos emelkedéssel 60 538,62 ponton, történelmi csúcson zárt. A vezető részvények közül az OTP jelentős forgalomban erősödött az előző heti elemzői célárváltozásoknak köszönhetően, és a banki papír húzta a BUX-indexet. Kedden ismét csúcsot döntött a magyar részvényindex, a BUX 0,54 százalékos emelkedéssel, 60 864,82 ponton fejezte be a kereskedést, a hazai tőzsde az általános nemzetközi jó hangulatban felülteljesített az európai piacokhoz képest. A BÉT teljes napi forgalmának legnagyobb része az OTP részvényeihez volt köthető. Szerdán 0,32 százalékos emelkedéssel ugyancsak új történelmi csúcson, 61 061,16 ponton zárt a BUX, és ismét felülteljesített az európai tőzsdeindexekhez képest; mind a négy vezető részvény erősödött.

Csütörtökön profitot realizáltak a befektetők, a BUX az előző napok jelentős emelkedése után 0,83 százalékos csökkenéssel, 60 551,62 ponton zárt. Pénteken folytatódott a megtorpanás, illetve a profitrealizálás, és érezhető volt, hogy közeledik az ünnepi időszak. A BUX 0,42 százalékos csökkenéssel, 60 294,40 ponton fejezte be a kereskedést, a magyar tőzsde alulteljesített a vezető európai börzékhez képest a piaci korrekció miatt.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti kommentárjában a hét eseményeivel kapcsolatban felidézte: a bankszövetség elnöke abban bízik, hogy 2024 után el lehet törölni az extraprofitadót. Jelasity Radován szerint a szektor célja az adó eltörlése volt, de ennek csak a lefelezése történt meg eddig, amiért cserébe a bankoknak többlet állampapírt kell vásárolniuk. Hozzátette, hogy már a kilábalás jeleit látják a gazdaságban.

A kommentárban kitértek arra, hogy a Mol megkezdte a gázkitermelést a kazahsztáni Rozskovszkij-mezőn. A jelenleg megcélzott tározóból kinyerhető földgáz és kondenzátum mennyisége 158,8 millió hordó egyenértéknek felel meg, ebből a gáz 101,5 millió hordónak, a kondenzátum 57,3 millió hordónak. Az első kútból naponta 300 ezer köbméter földgázt fognak kitermelni.

Az Equilor jelezte azt is, hogy 12 százalékos átlagos béremelést jelentett be a Magyar Telekom. A társaság megegyezésre jutott a szakszervezetekkel, aminek eredménye a bérfejlesztés mértéke, illetve az, hogy nem lesz csoportos létszámleépítés a vállalatnál. Az intézkedések hatása 6 milliárd forint lehet a társaság szerint.

A héten a vezető részvények közül az OTP árfolyama 1,09 százalékkal emelkedett, a papír 15 750 forinton zárt pénteken, 101,2 milliárd forintos heti forgalom mellett.

 A Mol árfolyama 0,35 százalékkal csökkent. A részvény 2822 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 12,8 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 0,45 százalékkal gyengült a héten, pénteken 663 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 5,3 milliárd forint volt.

A Richter jegyzése 1,92 százalékkal mérséklődött, a részvény a héten 6,8 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 8700 forinton zárt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5206,04 ponton zárt a héten, ami 8,80 ponttal, 0,17 százalékkal magasabb az előző hetinél.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!