3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Több éve folyik az a per, amelynek tétje az Esterházy kincsek jövője. A Magánalapítvány és a magyar állam között folyó perben a Kúria – megváltoztatva az Ítélőtábla korábbi ítéletét - úgy döntött, hogy az állam részéről az ügyben eljáró Miniszterelnökségnek meg kell ismételnie az úgynevezett restitúciós eljárást.

Az Esterházy kincsek ügyében zajló peres eljárások évek óta tartanak, miközben a perben érintett tárgyak bedobozolva, a látogatók és a kutatók szeme elől elrejtve várnak arra, hogy akár peren kívül megállapodás szülessen, ahogy ezt az Esterházy Magánalapítvány már évek óta szorgalmazza. A páratlan értékkel bíró műtárgy együttes tulajdonjogáról és ennek kiállítási lehetőségeiről van szó - s ebben a kormány eddig hajthatatlan volt.

Az Esterházy Magánalapítvány üdvözölte a Kúria mai döntését, melynek értelmében a Miniszterelnökségnek – ezzel együtt immár harmadik alkalommal – újra le kell folytatnia a restitúciós eljárást, mivel a korábbi eljárás végén hozott döntés nem terjedt ki a minden, a kérelemben szereplő műtárgyra.

A fertődi Esterházy-kastély. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
A fertődi Esterházy-kastély. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezt a pozitív döntést újabb sikerként könyveli el a Magánalapítvány, miután a ma lezárt perrel párhuzamosan zajló, a tárgyak tulajdonjogáról szóló perben 2022. januárban a Kúria a Magánalapítvány álláspontját elfogadva, a másodfokon eljáró Ítélőtáblára utalta vissza az ügyet, amely várhatóan májusban tárgyalja ismét az ügyet.

A Magánalapítvány jogi képviselőinek álláspontja szerint arra is van esély, hogy az Ítélőtábla is visszautalja az ügyet az elsőfokon eljáró Törvényszékre, így mindkét eljárás visszakerülhet a 2016-os startvonalra.

Bár mindkét Kúriai döntés a Magánalapítvány számára kedvező fordulatot jelent, de a Magánalapítvány továbbra is nyitott a magyar állammal a megegyezésre. Annál is inkább, mivel az ügy főszereplői véleményük szerint nem a peres felek, hanem maguk a műkincsek, melyek jelenleg nem elérhetők a nagyközönség és a kutatók számára, akik ennél fogva a vitás helyzet legfőbb vesztesei.

A Esterházy Magánalapítvány változatlanul kész a megegyezésre és továbbra is fenntartja álláspontját, hogy a kincsek tulajdonjogának elismerését követően sem szállítja el Magyarországról azokat, hanem az állammal megegyezve egy budapesti közgyűjteményben, illetve részben egy általa létrehozandó Esterházy Központban teszi azokat láthatóvá és kutathatóvá. Az Esterházy kincs jelenleg Fertődőn dobozokban várja a jogerős bírósági döntést vagy döntéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!