<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több éve folyik az a per, amelynek tétje az Esterházy kincsek jövője. A Magánalapítvány és a magyar állam között folyó perben a Kúria – megváltoztatva az Ítélőtábla korábbi ítéletét - úgy döntött, hogy az állam részéről az ügyben eljáró Miniszterelnökségnek meg kell ismételnie az úgynevezett restitúciós eljárást.

Az Esterházy kincsek ügyében zajló peres eljárások évek óta tartanak, miközben a perben érintett tárgyak bedobozolva, a látogatók és a kutatók szeme elől elrejtve várnak arra, hogy akár peren kívül megállapodás szülessen, ahogy ezt az Esterházy Magánalapítvány már évek óta szorgalmazza. A páratlan értékkel bíró műtárgy együttes tulajdonjogáról és ennek kiállítási lehetőségeiről van szó - s ebben a kormány eddig hajthatatlan volt.

Az Esterházy Magánalapítvány üdvözölte a Kúria mai döntését, melynek értelmében a Miniszterelnökségnek – ezzel együtt immár harmadik alkalommal – újra le kell folytatnia a restitúciós eljárást, mivel a korábbi eljárás végén hozott döntés nem terjedt ki a minden, a kérelemben szereplő műtárgyra.

A fertődi Esterházy-kastély. Fotó: MTI/Krizsán CsabaA fertődi Esterházy-kastély. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezt a pozitív döntést újabb sikerként könyveli el a Magánalapítvány, miután a ma lezárt perrel párhuzamosan zajló, a tárgyak tulajdonjogáról szóló perben 2022. januárban a Kúria a Magánalapítvány álláspontját elfogadva, a másodfokon eljáró Ítélőtáblára utalta vissza az ügyet, amely várhatóan májusban tárgyalja ismét az ügyet.

A Magánalapítvány jogi képviselőinek álláspontja szerint arra is van esély, hogy az Ítélőtábla is visszautalja az ügyet az elsőfokon eljáró Törvényszékre, így mindkét eljárás visszakerülhet a 2016-os startvonalra.

Bár mindkét Kúriai döntés a Magánalapítvány számára kedvező fordulatot jelent, de a Magánalapítvány továbbra is nyitott a magyar állammal a megegyezésre. Annál is inkább, mivel az ügy főszereplői véleményük szerint nem a peres felek, hanem maguk a műkincsek, melyek jelenleg nem elérhetők a nagyközönség és a kutatók számára, akik ennél fogva a vitás helyzet legfőbb vesztesei.

A Esterházy Magánalapítvány változatlanul kész a megegyezésre és továbbra is fenntartja álláspontját, hogy a kincsek tulajdonjogának elismerését követően sem szállítja el Magyarországról azokat, hanem az állammal megegyezve egy budapesti közgyűjteményben, illetve részben egy általa létrehozandó Esterházy Központban teszi azokat láthatóvá és kutathatóvá. Az Esterházy kincs jelenleg Fertődőn dobozokban várja a jogerős bírósági döntést vagy döntéseket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.