2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tereske határában óriási naperőmű-fejlesztésbe kezd az Alteo - több mint 10 ezer háztartás villamosenergia-igényét lesznek képesek megtermelni.

Új naperőművet épít Nógrád vármegyében az Alteo, az energiaszolgáltató vállalat saját naperőművi portfóliója a kétszeresére nő a 17 millió eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 6,5 milliárd forintot) meghaladó, több mint 10 ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezni képes fejlesztéssel - közölte az Alteo Nyrt.

A tervek szerint - a várhatóan szeptemberben induló kivitelezés lezárását követően - 2024 második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában az Alteo 20 MWe névleges teljesítményű naperőműve - írja az MTI beszámolója.

Az Alteo még 2022-ben vásárolta meg az Edelyn Solar Kft. naperőmű fejlesztésére irányuló projektjét. A társaság idén májusban már arról tájékoztatta a befektetőket, hogy sikerült elérni a fejlesztésre kész állapotot, most pedig az Alteo igazgatósága jóváhagyta a kivitelezésre vonatkozó terveket. A saját erőből történő beruházás során megvalósuló fejlesztés évente 31 gigawattóra (GWh) villamos energia előállítására lesz képes.

Az Alteo balatonberényi naperőműve. Fotó: Alteo
Az Alteo balatonberényi naperőműve. Fotó: Alteo

Nincs károsanyag-kibocsátás, nem használnak ivóvizet - 25-30 évre terveznek

A közlemény idézte ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját, aki elmondta: a projekt fenntarthatósági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a fosszilis energiahordozókkal szemben teljes mértékben a napsugárzásból nyerik az energiát, így - más erőművekkel szemben - nincs károsanyagkibocsátás, és ivóvízre sincs szükség az erőmű 25-30 évesre tervezett teljes élettartama alatt. Szintén a fenntarthatóságot szolgálja az erőmű reverzibilis kialakítása: a hasznos élettartam lejártát követően a teljes infrastruktúra eltávolítható, és az addig elfoglalt terület akár újra bevonható a földművelésbe.

Ifj. Chikán Attila nemrég vendégünk volt a Klasszis Klubban: Lázár János építési és közlekedési miniszter valamint Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke társaságában vitatták meg a hazai gazdaság számos égető kérdését. A beszélgetés összefoglalóját itt olvashatja:

Az Alteo Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriás kibocsátója, részvényei csütörtökön délelőtt 0,38 százalékkal, 2640 forintra gyengültek, árfolyamuk az elmúlt egy évben 2210 és 3440 forint között változott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!