Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Tucatnyi önkormányzati cég és intézmény fogott össze a bértárgyalásokra - mindkét fél tudja, hogy nincs pénz fizetésemelésre, úgyhogy az esetleges sztrájkkal a kormánynak is üzenhetnek a dolgozók.

Egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a fővárosi önkormányzat tucatnyi cégénél és intézményénél a közel 28 ezer munkavállalót tömörítő szakszervezetek még a múlt héten. Az érdekképviseletek már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen és minden lehetséges módon megpróbálják kiharcolni a legalább 6 százalékos keresetnövekedést – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Népszavának

A Leállhat a BKV és a szemétszállítás című cikkből kiderült: a békés megegyezésre elvileg hét nap áll a felek rendelkezésére. A városvezetés az utolsó napra, péntekre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit.

"Csőd szélén tántorogva felelőtlenség lenne béremelést ígérni, a főváros nem tud elmozdulni a 0 százalékról"

 – válaszolta Kiss Ambrus a Népszava azon kérdésére, hogy milyen ajánlatra számíthatnak a szakszervezetek pénteken. Megérti a szakszervezeteket, hiszen nem várható el, hogy munkavállalók zokszó nélkül elfogadják a nulla százalékból fakadó reálbércsökkentést. A reálbértartó emelés 6 milliárdot venne ki a fővárosi kasszából, de nincs miből. A főváros tárgyal, ameddig a felek igénylik, de Kiss Ambrus nem lát lehetőséget arra, hogy jobb ajánlatot tegyenek. Nem lenne meglepve, ha ezek után a dolgozók a sztrájk mellett döntenének. 

A villamos is aluszik? A BKV dolgozói is szrájkolhatnak, ha nem lesz megállapodás (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)A villamos is aluszik? A BKV dolgozói is szrájkolhatnak, ha nem lesz megállapodás (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A szakszervezetek megértik a főváros helyzetét, de nem fogadhatják el az erre való hivatkozást. A politikai csatákat a politikusoknak kell megvívniuk – jelentette ki Naszályi Gábor, a BKV buszvezetőit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Ha nem lesz megállapodás, megkezdődhet a sztrájk szervezése, az elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalássorozat. Kordás László lát esélyt arra, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek érdekképviseletei egységesen lépjenek fel a közös cél elérése érdekében.

Kiss Ambrus december elejére „várja” a összeomlást, ha a főváros nem kap az államtól kompenzációt a kormányzati elvonások miatt - Kordás László szerint akkor van esély a megegyezésre, ha ha a főváros megkapja a kért kompenzációt a kormánytól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.