<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler Holding által tulajdonolt 17 társaság beolvad egy tizennyolcadikba. Ezzel összességében közel 22,8 milliárd forintos tőkehiányt sikerült eltüntetni.

Gattyán György Magyarország második leggazdagabb embere a legfrissebb 100-as toplista szerint – mely a lapcsoportunkhoz tartozó Piac&Profit november-decemberi nyomtatott számával együtt jelent meg. A nagyvállalkozó 280 milliárd forintosra taksált vagyona alig 30 milliárddal maradt el a listavezető Csányi Sándorétól, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójáétól.

Gattyán György. Fotó: Docler HoldingGattyán György. Fotó: Docler Holding

A Gattyán érdekeltségébe tartozó, luxemburgi bejegyzésű Docler Group 2018-as forgalma 351,4 millió eurót tett ki (ez a 2018-as átlagos MNB-középárfolyamon 112 milliárd forinttal ért fel), az eredmény pedig meghaladta a 7 milliárd forintot. A Forbes 100 legértékesebb, teljesen magyar kézben lévő cég listája szerint a Docler Holding bevétele 2019-ben 389,8 millió euróra ugrott, a cég eredménye viszont veszteségbe fordult, az -65 millió lett.

A legtöbb bevételt és eredményt az online, független, erotikus tartalmat is szolgáltató jasmin.com termeli, amelyek napi forgalma az elmúlt évben elérte a 40-45 millió látogatót, ezzel a világ 36. leglátogatottabb oldala volt. 

A Docler-csoport már az elmúlt két évben is jelentős profiltisztítást hajtott végre, így a cégei száma 20 körülire csökkent. Ennek a 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerint „az volt a célja, hogy a szerteágazó cégcsoport visszatérhessen az alaptevékenységéhez, azaz újra főként a streaming technológia fejlesztésére, illetve a világhódító útra indult sporteszközre és sportágra, a teqballra koncentrálhasson”.

2020. november 30-án aztán a Gattyán-vállalatbirodalom további cégösszevonásokat határozott el. A legfrissebb cégközlönyben megjelent hivatalos tájékoztatás szerint nem kevesebb, mint 17 társaság olvad be egy tizennyolcadikba, a Prior Systems Kft.-be.

A beolvadó társaságok:

 • Digital Reality Publishing Kft.
 • Digital Reality Software Kft.
 • Docler Entertainment Kft.
 • Docler Investments Kft. 
 • Docler Számítástechnikai és Szolgáltató Kft.
 • Docler Video Productions Kft. 
 • DoclerHolding Kft. 
 • DuoDecad IT Services Hungary Kft. 
 • Exhibition Zrt. 
 • Futuration Hungary Kft. 
 • HotelTahitiProject Kft. 
 • il Bacio Kft. 
 • il Bacio Security Kft. 
 • JASMIN MEDIA GROUP Számítástechnikai és Szolgáltató Zrt. 
 • KirzeN Kft. 
 • Palynset Over Kft. 

A beolvadó társaságok között felfedezhető két Il Bacio-érdekeltség is. „Az Il Bacio di Stile áruház éveken át a Docler-csoport ékköve volt, ám a budapesti Andrássy úton lévő, pompásan felújított épület, illetve a benne kialakított luxusáruház és étterem évek óta zárva van” – szól a 100-as toplista jellemzése. A kiadványban még az olvasható, hogy a menedzsment még nem döntött a cég sorsáról, noha tavaly több érdeklődő is megvette volna. A nagyszabású cégösszevonások kapcsán elkészített vagyonmérleg-tervezet szerint azonban mindkét Il Bacio-érdekeltség saját tőkéje negatív lett: az Il Bacio Kft.-é jelentősen, közel -10,4 milliárd forinttal, míg az Il Bacio Security Kft. mínusza 63,6 millióra rúgott.

Az Il Bacio Kft-vel összehasonlítva még viszonylag jól megúszta a Docler Investments Kft. a maga -3,4 milliárdos saját tőkéjével. Ezek a számok már jelzik, hogy az összeolvadásokat a veszteség miatt jelentősen megromlott tőkehelyzet rendezése ihlette. Összességében ugyanis a 17 beolvadó társaságból 14 saját tőkéje negatív, azaz mindössze három cégé pozitív.

Az a fent említettek alapján már nem is tekinthető meglepőnek, hogy a Gattyán-mundér becsületét a Jasmin Media Group Zrt. próbálta megmenteni, amely saját tőkéje 110,4 millió forintot ért el. De még ennél is nagyobbat „tompított” a fő profiljaként a sporttevékenységet megjelölt Futuration Hungary Kft. a maga 195 milliós pluszával. (Akkor a jegyzőkönyv kedvéért még említsük meg a harmadik pozitív saját tőkéjű társaságot: ez a Docler Video Productions Kft., 17,8 millióval.)

Összességében azonban a 17 beolvadó társaság negatív saját tőkéje megközelítette a 22,8 milliárdot, miközben a jegyzett tőkéjük együttesen mindössze 141 milliót tett ki. Tőketartalékukban 5,4 milliárd szunnyadt, emellett még volt 655 milliós lekötött tartalékuk. Az általuk felhalmozott veszteségek nagyságrendjére utal viszont, hogy a 17-ek eredménytartalékának a mínusza meghaladta a 29 milliárdot.

A tőkehiányra magyarázat lehet, hogy a Docler-csoportra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 80,3 millió eurós bírságot szabott ki – lehet következtetni a Forbes már említett listájához fűzött értékelésből.

Mindent összevetve, a tőkerendezést követően a 17 céget befogadó tizennyolcadik, a Prior Systems Kft. 71,35 millió forintos jegyzett és 2,45 milliárdos saját tőkével vég neki a jövőnek. Saját tőkéjének messze legvaskosabb eleme a 2 milliárd 365 milliós lekötött tartaléka. Amellyel szemben azonban 10 milliárd forintot meghaladó kötelezettség áll, ebből 4 milliárd rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes – igaz, az szinte az utolsó fillérig kapcsolt vállalkozással, azaz a Docler-csoport megmaradt darabjaival szemben.

A befogadó Prior Systems Kft. 2014 áprilisában jött létre, fő tevékenysége egyéb információ-technológiai szolgáltatás. Kizárólagos tulajdonosaként 2019 szeptemberéig a Gattyan Group Societe á responsabilité limitéé volt bejegyezve, akkor került át a Docler Holding S.á r.l.-hez. A 2019-es évet 42,3 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében az ő saját tőkéje is mínuszba (-25,3 millió) ment át.

A fentiek alapján tehát arra lehet következtetni, hogy 2020-ban akár meginoghat Gattyán Györgynek a 100 leggazdagabb magyar rangsorában 2019-ben elfoglalt „ezüstérmes” helyezése. Hiszen mögötte alig 10 milliárd forinttal volt lemaradva Mészáros Lőrinc, igaz, az ő pozícióját meg idegenforgalmi érdekeltségeinek járvány miatti nagyfokú hátraarca ronthatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.