<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.

Változik a Magyar Bankholding Zrt. közvetett tulajdonosi szerkezete, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két erre irányuló tranzakcióhoz adta meg az engedélyt - derül ki az MKB Bank Nyrt. által a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejelentésekből. Ezek lényege, hogy a Takarékbank 37,69 százalékos tulajdonosi részesedése az MKB Bank tulajdonosaihoz kerül.

A Magyar Bankholding Zrt. három hazai hitelintézet, a Budapest Bank (BB), az MKB Bank és a Takarékbank 2023 közepéig lebonyolítani tervezett egyesülésére jött létre. Tényleges működését 2020. december 15-én kezdte meg, miután az MNB engedélyének birtokában a BB, az MKB és a Takarékbank meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket apportálták a Magyar Bankholdingba.

Eddig is Mészáros Lőrincé volt a legnagyobb befolyás a Bankholdingban. Fotó: MTI
Eddig is Mészáros Lőrincé volt a legnagyobb befolyás a Bankholdingban. Fotó: MTI

Ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35, az MKB addigi közvetlen tulajdonosai 31,96, a Takarékbankéi pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeztek.

A most bejelentett tranzakciók ez utóbbi két részesedésekben - vagyis a közvetlen tulajdonokban - nem eredményeztek változást. A közvetettekben azonban igen. Eszerint az MKB addigi közvetlen tulajdonosaihoz került a Takarékbank addigi gazdáinak 37,69 százalékos pakettje, amelynek eredményeként így ők már 69,65 százalékos részesedéssel rendelkeznek. Ezen belül Mészáros Lőrinc közvetett befolyása 19,17 százalékról 39,96 százalékra nőtt, ezzel szemben például Vida Józsefé 9,067 százalékról nullára csökkent. Utóbbi a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, egyúttal a Magyar Bankholding vezérigazgatója. Úgy tudjuk azonban, a mostani tulajdoni átrendeződés nem okoz változást Vida pozíciójában.