<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ülésezett a korrupciós ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság, az orosz metrókocsi-felújítás volt a téma.

A bizottság ülésén elhangzottakról a Népszava számolt be csütörtökön. Az előző városvezetés részéről politikai vezető nem vett részt az ülésen, Szeneczei Balázs, volt főpolgármester-helyettes még csak nem is válaszolt a meghívásra. Így a fő kérdésre, hogy miért kellett olyan kényszerpályára terelni a felújítást, ami Moszkvába vezetett, nem kaphattunk választ a tudósítás szerint.

A bizottság Demokratikus Koalíció által delegált tagja szerint az új városvezetés által megrendelt vizsgálat után már nehezen tartható az a kijelentés, hogy a klíma nélküli felújítás volt az olcsóbb megoldás. Főként úgy, hogy az eleve korlátos feltételekkel kiírt tenderen az oroszok mellett induló Škodát és az észt pályázót kizárták, holott azok műszakilag és pénzügyileg is jobb ajánlatot tettek.

Az MWM végül 219,2 millió euróért szállította le a kocsikat (ez akkori árfolyamon 68 milliárd forint volt), amelyekről később kiderült, hogy nem nem a régiek felújított változatai, hanem újak, és nagyon sok velük a hiba.

A 3-as vonalon közlekedő felújított metrószerelvények Budapesten, a BKK Kőér utcai telephelyén (Kép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán) A 3-as vonalon közlekedő felújított metrószerelvények Budapesten, a BKK Kőér utcai telephelyén (Kép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán)

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója szerint az orosz szállítói szerződéssel nincs több gond, mint a többivel. A BKV a kötbér és a rendelkezésre állási átalány egyetlen fillérjéről se fog lemondani. A követelést a most folyó perben vagy peren kívüli alku keretében érvényesítik - mondta a vezérigazgató. A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi: a Metrowagonmash lassan két éve a periratokat se hajlandó átvenni. 

A BKV követelése a céggel szemben már 35 millió euróra rúg (ez jelen árfolyamon 12,4 milliárd forint). 

Bolla Tibor azt is ígérte: az MWM által vállalt 30 éves garancia teljesítését is kikényszerítik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.