2018. február 22. 11:16

A magyar állam, mint tulajdonos, részesül a tavalyi eredményből.

Idén osztalékot fizet az Erste Bank Hungary- mondta kérdésünkre egy mai tájékoztatón Jelasity Radován, a bank elnök-vezérigazgatója. Mivel a magyar állam is tulajdonos 15 százalék erejéig a bankban egy 2016-os megállapodás eredményeként, ezt azt jelenti, hogy a költségvetés nem várt bevételekkel számolhat idén.

Jó évet zárt tavaly a bank Jó évet zárt tavaly a bank

Jelasity érdeklődésünkre elmondta továbbá, hogy bár még nem állnak rendelkezésre a végleges számok, de a pénzintézet jó évet zárt tavaly. A lakossági üzletágban egyelőre még várat magára a fellendülés, de a vállalati hitelpiacon az előző évben is szép eredményeket értek el.

A hitelállományuk összességében akkora mértékben bővült, hogy élni tudnak a tranzakciós illetéknél nyújtott kedvezménnyel. A tavalyi évi teljesítmény alapján nyílt erre lehetőségük először a bankoknak, azzal a kikötéssel, hogy a kedvezmény a hitelállomány növekedése 0,6 százalékáig jár, összege pedig nem haladhatja meg a tranzakciós illeték 80 százalékát, illetve 300 millió forintot.

A tájékoztató apropója az a garancia-megállapodás volt, amit a bank kötött az Európai Befektetési Alappal. A 67 millió eurós értékű csomagot két év alatt kell kihelyezni a kis- és középvállalati körben. Az így elérhető hitel kondíciója kedvezőbb lesz, mint ami jelenleg elérhető - közölte kérdésünkre Győr Tamás, az Erste vállalati üzletfejlesztési vezetője. A lehetőség csak az új hitelekhez jár, tehát hitelkiváltásra nincs mód.