<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közlekedési ágazat több mint negyvenezer munkavállalója sztrájkol Nagy-Britanniában, az ország vonathálózatának csupán egyötöde üzemel a szerdai, egynapos munkabeszüntetés miatt.

Az MTI összefoglalója szerint a brit közlekedési ágazat munkavállalóit képviselő két szakszervezet, az RMT és a TSSA szerdára Nagy-Britannia-szerte sztrájkot hirdetett a fizetéssel, a munkakörülményekkel és a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos, régóta tartó elégedetlenség miatt. A munkabeszüntetés következtében az ország több pontján teljesen megszűnt a vasúti közlekedés, több londoni pályaudvarról délután kettő és négy óra között indulnak az utolsó vonatok.

A brit koncessziós vasúti hálózatot megviselte a koronavírus-járvány enyhülése óta hirtelen megnövekedett közlekedési fellendülés; a pandémia alatti két évben a vasúti vállalatok állami támogatásból tartották fenn magukat, az egészségügyi intézkedések feloldásával és a turizmus újjáéledésével azonban a dolgozók már nehezen tudják ellátni a napi forgalommal kapcsolatos feladatokat.

A londoni Paddington pályaudvar, amikor sztrájk miatt nem járnak a vonatok. Fotó: DepositphotosA londoni Paddington pályaudvar, amikor sztrájk miatt nem járnak a vonatok. Fotó: Depositphotos

Fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelnek

A kormány által működtetett Network Rail infrastrukturális cég - amely Angliában, Skóciában és Walesben is több vasúti vonal fenntartója, és amelynek dolgozói ugyancsak csatlakoztak a szerdai sztrájkhoz - négy százalékos fizetésemelést ajánlott az RMT szakszervezetnek a mostanra már holtpontra jutott egyeztetéseket követően, s további négy százalékos emelést említett arra az esetre, ha munkavállalók elfogadják szerződésük bizonyos pontjainak módosítását - írja az MTI.

Mick Lynch, az RMT főtitkára nyilatkozatában azt mondta: "a Network Rail nem módosított a legutóbbi fizetésemelési ajánlatán, és a vasúti vállalatok sem ajánlottak számunkra semmi újat". A szakszervezet tagjai ezen okok miatt is "eltökéltebbek, mint bármikor korábban annak érdekében, hogy megkapják a megfelelő fizetésemelést, és hogy javuljanak a munkahelyi biztonsági és egyéb körülmények".

Telibe lőtték a női Eb-elődöntőt és a turistaszezont

Nem segíti a helyzetet, hogy Nagy-Britannia lakossága jelenleg 9,4 százalékos inflációval, több mint tíz éve stagnáló reálbérekkel és évtizedek óta a legsúlyosabb megélhetési válsággal küzd.

Grant Shapps, brit közlekedési miniszter azzal vádolta meg a szakszervezeteket, hogy a munkabeszüntetéssel "országszerte fennakadást okoznak több millió, keményen dolgozó ember mindennapi életében", továbbá elítélte a szerdai sztrájk időzítését, amiért az szerinte szándékosan egybeesik az európai női labdarúgó-bajnokság elődöntőjével, valamint a nemzetközösségi játékok kezdetével.

A közvélemény megoszlik a közlekedési ágazat munkavállalóinak sztrájkjával kapcsolatban. A BBC brit közszolgálati média híroldalán beszámolt arról, hogy sokan együttéreznek a vasúti dolgozókkal, és támogatják a mozgalmat, a szerdai járattörlésekről azonban több utas sem értesült előre, ami miatt nem csak a munkába menők, de a nyaralók és a turisták tervei is felborultak.

Az MTI összefoglalója emlékeztet: a kormány a múlt havi sztrájkok után nemrégiben törvénymódosítást hajtott végre, amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy alkalmi munkavállalókat foglalkoztassanak, akik a sztrájkoló dolgozók munkáját végzik el, ezzel csökkentve a munkabeszüntetés negatív hatásait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.