<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A külügyhöz tartozó MANEVI 5 milliárd forintos tőkeemelést kap, a külföldi ingatlanok felvásárlására feljogosított alapítványuk pedig 600 millió forintot kap az induláshoz.

A kedden éjszaka megjelent Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat arról rendelkezik: a  Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló MANEVI Zrt.-t 5 milliárd forintos tőkeemeléshez juttatják. A pénz forrása a költségvetésben a Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezetében található Határon túli gazdaságfejlesztő programok támogatása jogcímcsoport. A MANEVI saját tőkéje egy korábbi állami injekciónak köszönhetően már eddig is 10,5 milliárd forint fölött volt.  Bemutatkozása szerint eredetileg nemesfém tárgyak, termékek hitelesítésével és nemesfémtartalmuk tanúsításával foglalkozott, de fő profilja jelenleg, hogy a külügy különféle projektjeit előkészítse és végrehajtsa, amelynek keretében tranzakciós és vagyonhasznosítási feladatokat lát el.

Fotó: Őry Gábor/Privátbankár.huFotó: Őry Gábor/Privátbankár.hu

Ezzel együtt életet lehelnek a  Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványba is. A külügyhöz tartozó, idén nyáron megalapított alapítvány indulásakor már megkapta a most tőkeemelésben részesülő MANEVI Zrt. valamint a Comitatus-Energia Zrt. részvényeit is, a friss kormányhatározat pedig az alapításhoz szükséges 600 millió forint rendelkezésre bocsátására hívja fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. 

A Közlönyben most bejelentett, összesen 5,6 milliárd forint közpénzt érintő lépések célját a kormányhatározatban csak nagvonalakban nevezik meg: ez pedig a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célok hatékony megvalósítása. Ahogy arról az alapítvány júniusi alapításakor beszámoltunk: arra van felhatalmazásuk, hogy bármilyen magyar vonatkozással rendelkező ingatlant megszerezhessenek Közép-Európában. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.