<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Cáfolják a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökének állításait.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke felhívja a figyelmet, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van, ezzel megtéveszti az adóváltozásban érintett vállalkozásokat, akik így nem tudnak időben felkészülni a katából való kilépésre, és ezzel anyagi veszteség érheti őket – áll az MKIK közleményében.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint hamis látszatot kelt Nagy Elek. Fotó: MTI/Soós LajosParragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint hamis látszatot kelt Nagy Elek. Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint írják, Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van – jelentette ki Parragh László.

Ezzel szemben a valóság az, hogy hiába fog az Országgyűlés a kata tv. módosítását napirendjére tűző ülést tartani a jövő héten, a kormánypárti képviselők várható távolmaradása miatt az Országgyűlés rendkívüli ülése minden várakozás szerint nem lesz határozatképes. Ennek következtében a jelenleg hatályos új kata-szabályok az idei év augusztusa és szeptembere folyamán biztosan érvényben maradnak. A vállalkozásokat ezért megtéveszti az, aki azt a látszatot kelti, hogy a jelenleg hatályos szabályok rövid időn belül megváltoznak.

Egyúttal megjegyzik: természetesen a kamarai hálózat – szakmai tájékoztatás és a vállalkozásokat a döntésben segítő rendezvények szervezése mellett – a kata módosításával kapcsolatos észrevételeket is folyamatosan gyűjtik, majd pedig a területi kamaráktól érkező javaslatokat az MKIK összegezve, egységes kamarai álláspontként továbbítja a kormány részére. Ez egyben azt is jelenti, hogy a BKIK, bár az ország legnagyobb regisztrált vállalkozásokat tömörítő területi kamarája, de mégiscsak egyetlen területi kamara a huszonhárom közül, így a BKIK kata módosításával kapcsolatos szakmai javaslatából csak abban az esetben lesz országos kamarai álláspont, ha az az MKIK-hoz beérkezik és összegzés után a javaslatot az elnökség többsége változtatások nélkül támogatja.

"Az MKIK javaslatainak kialakítása során a kamarai törvénynek megfelelően a magyar gazdaság egészének érdekeit figyelembe véve alakítja ki álláspontját. kata ügyben a véleménykialakítás során soha nem képviselünk kizárólag egy szűk érdekcsoportot, vagy egyéni érdeket, és nem javasoltunk konkrét ágazati megkülönböztetést. Erre mindig kérjük a területi kamarákat is, és ha ilyet észlelünk, az összesítés során a nemzetgazdasági érdek figyelembevételével alakítjuk ki álláspontunkat" - közölték. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.