TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. június 7. 10:35
mfor.hu

A szerdai turbina-meghibásodás miatt jelenleg 50 százalékos teljesítménnyel üzemel az egyes blokk.

Várhatóan pénteken éri el újra névleges teljesítményét a Paksi Atomerőmű 1-es blokkja, közölte az atomerőmű. Mint ismert, a blokkban szerda délben történt meghibásodás, egészen pontosan "a 2. generátornál gerjesztés kimaradás miatt védelmi működés történt", ahogy a közlemény fogalmaz. A termelésből emiatt kiesett egy turbina, ezért a reaktorblokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel. A szakemberek tegnap óta javítják a hibát.

Az erőmű "az esemény súlyához képest szokatlanul aránytalan médiaérdeklődésnek" nevezi a sajtóban lejött beszámolókat - általában ilyen médiaérdeklődés ébred, amikor bárhol megjelenik egymás mellett az "atomerőmű" és a "meghibásodás" szó, ráadásul a hírt az MTI közölte, szóval minden lap számára egyből hozzáférhető volt. Mindenesetre a létesítmény ismét kiemeli, hogy

"a meghibásodás a nukleáris szigettől távol, a „nem atomerőmű specifikus” részen történt. A generátor gerjesztője - amely bármilyen más típusú erőműben is megtalálható - hibásodott meg, ez pedig még akkor sem tekinthető a biztonságot érintő eseménynek, ha ebben az évben már másodszor fordult elő."

A közlemény még azt is hozzáteszi, hogy az erőmű biztonsági és termelési mutatói kiválóak, a nemzetközi összehasonlításban is magasnak számító 92 %-os teljesítmény-kihasználási mutató arra utal, hogy a leállások aránya kifejezetten alacsony.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.