10p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év végéhez közeledve minden cégnél felmerül a kérdés: hogyan ismerjék el a dolgozók munkáját. Mi legyen a bónusszal? Lesz egyáltalán? Vagy nem lesz? Ezek megválaszolása különösen nehéz volt tavaly is, most is.

A cikk erdetileg a Piac&Profit magazin november-decemberi számában jelent meg. 

A koronavírus okozta válság sok munkaadó jutalmazási rendszerére is hatással volt: a Profession.hu állásközvetítő portál felmérése szerint idén a dolgozók kisebb arányban részesülnek béren kívüli jutalomban, mint a járványhelyzet előtt.

Míg egy 2015-ben készült felmérés során a megkérdezett munkavállalók 47 százaléka, addig 2021-ben már 56 százaléka nyilatkozta, hogy nem jár nekik a fizetésen és a cafeterián felüli bónusz. A munkavállalók többségének (57 százalék) viszont jár valamilyen béren kívüli juttatás: 37 százalékuk kap SZÉP Kártyát, valamivel kevesebbeknek (25 százalék) támogatja a vállalat a munkába járás költségét, illetve a számítógép használatát (11 százalék).

A munkavállalók fele se kap jutalmat (Fotó: Pixabay)
A munkavállalók fele se kap jutalmat (Fotó: Pixabay)

A Profession.hu adatai most azt mutatják, hogy a munkavállalók 44 százaléka kap valamilyen bónuszt, jutalmat, jutalékot a fizetése mellett, amelynek mértékét az esetek többségében (62 százalék) a teljesítménytől teszik függővé a munkáltatók. A foglalkoztatottak körében a béren kívüli juttatás legnépszerűbb formája továbbra is a SZÉP Kártya, a válaszadók 37 százaléka preferálja ezt a megoldást.

Azok a munkavállalók, akik valamilyen formában részesülnek bónuszban, általában csak extra teljesítmény mellett kapnak pénzt a jövedelmükön felül. A megkérdezettek 41 százaléka nyilatkozta, hogy magas, 21 százalékuk pedig, hogy kimagasló teljesítmény szükséges a többletjuttatáshoz; 38 százalékuk esetében ez a bérezés része. A jutalmazásban részesülő munkavállalók 39 százaléka egyhavi fizetésének megfelelő vagy annál magasabb, 36 százalékuk ennél alacsonyabb díjat, 8 százalékuk pedig valamilyen tárgyi juttatást vár éves prémiumként, 17 százalékuk viszont egyáltalán nem számít jutalomra idén.

Változás figyelhető meg a jutalmazott munkavállalók demográfiai jellemzőiben a hat évvel ezelőtti helyzethez képest. Amíg 2015-ben a férfiaknak és a fiatalabb dolgozóknak nagyobb arányban volt lehetőségük bónusz megszerzésére, az idei évre a kor és nem helyett sokkal inkább az iskolai végzettség vált meghatározóvá a jutalmazás tekintetében. A havonta biztosított bónuszban jellemzően az alapfokú végzettséggel rendelkezők részesülnek, míg a felsőfokú végzettségűeknél az évente kifizetett díj a megszokott jutalmazási forma.

Megkerestünk jó néhány céget, hogy megtudjuk, náluk lesz-e év végi jutalom, bónusz. Kevés helyről kaptunk visszajelzést.

A Molnál elmondták: bár a nagyobb személyes rendezvényeket sajnos a járványhelyzet miatt nem tudják megvalósítani, ösztönzik a közvetlenül együtt dolgozó kis csapatokat, hogy – ha az aktuális járványügyi szabályok lehetővé teszik – keressenek biztonságos módot arra, hogy szervezzenek közös programot, vacsorát, természetesen a munkatársaik egészségét teljes mértékig szem előtt tartva. Ennél a vállalatnál karácsony környékén jelentős juttatásokra számíthatnak a kollégák, például az éves kiemelkedő teljesítmény, illetve példaértékű munkavégzés elismeréseként emelt jutalomkeretből részesülhet nagy részük. Ezenfelül december elején érkezik egyhavi fizetésnek megfelelő összeg a munkavállalók számlájára, amit, ahogy a korábbi években is, a pandémia okozta nehézségek ellenére is kifizetnek. A karácsonyi felkészülést és az ünnepi ráhangolódást pedig különböző termékkedvezményekkel, wellbeing programokkal segítik.

Az egész éves munka elismeréseként 4 heti törzsbérnek megfelelő bértömeget fordít az évi végi rendkívüli jutalomra a Richter, amely összeg fele teljesítményarányos jutalmazási keretként használható fel, így lehetőséget ad arra, hogy az éves teljesítményt figyelembe vegyék a vezetők. Ezt a jutalmat november végén kapják meg a munkavállalók. Ezenfelül külön jutalomkeret áll ebben az időszakban a vezetők rendelkezésére ahhoz is, hogy az elvártnál jóval magasabb színvonalú munkát vagy a jelentős pluszfeladatokat vállaló és sikeresen elvégző kollégákat elismerjék. A Munkavállalói Értékpapír-juttatási Programjuk keretében a legalább két éve munkaviszonyban álló munkavállalók tevékenységét ismerik el többletjuttatásként adott törzsrészvényekkel. Ezeket decemberben helyezik el az érintettek számára letétbe, értékesítésükre két év elteltével lesz lehetőségük a dolgozóknak. Mindemellett december elején karácsonyi díszcsomaggal is kedveskednek a munkavállalóknak.

A Magyar Telekomnál úgy érzik, fontos év végén visszatekinteni az elmúlt időszakra, és elismerni a kollégák erőfeszítéseit. Szerintük biztonságos keretek között mindenképpen helye van a vállalati karácsonyi rendezvényeknek. Amellett, hogy a vállalat egésze számára, több ezer kolléga részvételével terveznek közös évértékelést és ünneplést az online térben, az egyes csapatok, szervezeti egységek is szerveznek hasonló digitális találkozókat. A Magyar Telekom a vállalatnál működő érdekképviseletekkel történt megállapodás értelmében többletforrást biztosított a 2021-ben kimagasló teljesítményt nyújtó munkavállalók egyszeri jutalmazására.

A Telenor Magyarország bónuszrendszere egy, az adott évre előre meghatározott, a cég-, valamint az egyéni teljesítmény alapján kidolgozott KPI-rendszer szerint működik. A bónusz az éves eredményhez kötött, és általában nem év végén, hanem március magasságában fizeti a cég. A pandémia idején a cafeteria esetében kisebb, 2020 során sávosan bevezetett változások történtek, az év végére azonban ezeket részben kompenzálták. Más érdemi változás a COVID miatt nem volt a vállalatnál. A béren kívüli juttatások keretében minden dolgozónak, a hosszú távolléten lévő kollégáknak, azaz a kismamáknak is jár élet-, baleset- és egészségbiztosítási csomag, a cafeteriajuttatásokat pedig a munkavállalók például SZÉP Kártyára, sportolási lehetőségekre fordíthatják. A Telenor emellett heti két nap fix home office-t biztosít.

Áprilisban a telekommunikációs vállalat is csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a koronavírus elleni oltásért szabadnapot adnak munkavállalóiknak az átoltottság növelése és az oltási kedv támogatása érdekében. Ennek keretében a vállalatnál plusz egy fizetett szabadnap jár minden kollégának, aki az oltás beadatása mellett dönt, vagy már döntött. Az oltásért járó szabadnapot a munkatársak az év végéig, 2021. december 31-ig vehetik ki. Július 1-től a törvényileg biztosított öt napon felül, további négy hét fizetett szabadságot biztosít a Telenor azoknak a munkavállalóknak, akiknek partnere gyermekvállalás miatt szülési szabadságra megy.

A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy a vállalatnál nem a naptári év végén, hanem a pénzügyi év végét követően, azaz kora nyáron történik a bónuszosztás. Kiemelték továbbá, hogy a COVID-19 járvány ellenére az éves bónuszokat a tavalyi évhez hasonlóan idén is változatlan elvek mentén adják. Az extra juttatásokhoz tartozik továbbá a Vodafone törzsgárdaprogramja is, melynek keretében a jubileumi munkaviszonyukat ünneplő kollégákat juttatásban részesítik. Az extra szabadnapok kapcsán elmondták, hogy tavaly egy, míg idén a jogszabályban foglaltakon felül további két szabadnapot biztosítanak a kollégáknak. Emellett idén októberben indult el a Vodafone Spirit Days kezdeményezése, melynek értelmében a kollégák negyedévente egy napot fordíthatnak személyes fejlődésükre, így tanulásra, kikapcsolódásra, feltöltődésre, melyhez a vállalat tippeket és lehetőségeket (például közös faültetés, learning videotéka stb.) is kínál. Utóbbiak mellett a Vodafone minden kolléga számára évi négy, önkéntes munkára fordítható napot biztosít. A juttatási rendszer része továbbá a szülési szabadságra vonatkozó irányelv, melynek értelmében a vállalat 16 hetes fizetett szabadságot ad a nem szülő szülők (kispapák, örökbefogadó partnerek) számára is.

A Magyarország legnagyobb nem állami foglalkoztatójának számító Mészáros Csoportnál karácsony közeledtével immár hagyományosan ajándékcsomagot kap valamennyi munkavállaló. Emellett prémium illeti a csoporthoz tartozó cégek „Év Dolgozóit” és „Év vezetőit”, illetve a jubiláló munkavállalókat, amelyet minden év végén ünnepélyes keretek között, személyesen nyújt át Mészáros Lőrinc tulajdonos, megköszönve ezzel egész éves, értékteremtő munkájukat. A csoportszintű elismerések mellett a vállalatcsoporthoz tartozó egyes cégek egyedi juttatási politikájuk szerint is elismerik a legkiválóbb kollégáikat.

Nem mindegy, mibe kerül

Összegyűjtöttünk néhány, a bérnél kedvezőbben adózó megoldást, amellyel év végén ugyanakkora összegből nettó többet adhatnak a cégek dolgozóiknak. Mielőtt azonban csak a pénzügyi vezető véleményét kérdeznénk, gondoljunk bele abba is, mi az, ami valóban örömet okoz a kollégáknak. A munkateljesítményhez kötött prémium, bónusz, valamint a jogszabályban előírt bér, bérpótlék és egyéb bérjellegű kifizetés nem váltható ki béren kívüli juttatásokkal, az év végi „pulykapénz” viszont igen. Bizonyos cafeteriaelemeket például adhat év végén az a munkáltató is, amely amúgy év közben nem élt ezzel a lehetőséggel.


SZÉP Kártya

A kártyára szánt juttatást a munkáltató az év során bármikor, akár decemberben, egy összegben is utalhatja a kártyára. Mivel a kártyán lévő pénz az utalást követő naptári év végéig használható fel, a dolgozónak legalább egy év áll rendelkezésére a költéshez. A pandémiára való tekintettel most az egyes alszámlákon jóváírt juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható 2022. szeptember 30-ig (a hatályos kormányrendelet szerint). Vagyis ugyan a munkáltatót köti, hogy az év során összesen szálláshely alszámlára legfeljebb 400 ezer forintot, vendéglátás alszámlára legfeljebb 265 ezer forintot, szabadidő alszámlára pedig legfeljebb 135 ezer forintot adhat, de a munkavállaló akár a szabadidő alszámlán lévő összegből is megvacsorázhat az étteremben. Ebből az is következik, hogy a munkáltató, amely például kimerítette a szálláshely alszámlára fizethető keretet, év végén feltöltheti a másik két alszámlát 15 százalékos adózással.


Csekély értékű ajándék

A cégek évente egyszer, a mindenkori minimálbér 10 százalékáig – ez 16 740 forint 2021-ben – adhatnak csekély értékű ajándékjuttatást a dolgozóiknak és azok közeli hozzátartozójának. A jogszabály szerint ebbe a körbe tartoznak a szülők, a nagyszülők, a gyermekek, az unokák, a testvérek és a nem vér szerinti rokonok és nevelt hozzátartozók is. A juttatás munkáltató által fizetendő adója 35,99 százalék, amennyiben a cég évente egy összegben biztosítja a juttatást. Ez azt jelenti, hogy egy négytagú család évente akár 66 960 forintot is hazavihet, ami a munkáltatónak cafeteriadóval növelve 91 059 forintba kerül. Ha ugyanennyit bérként fizet, az összeg a munkavállalót és a munkáltatót terhelő adóval 117 809 forintos kiadást jelentene a cégnek.


Egészségpénztárba fizetett célzott támogatás

Bár az önkéntes pénztári tagdíj-kiegészítés 2019 óta bérként adózik, maradt egy lehetőség arra, hogy a cégek alacsonyabb adóval támogathassák dolgozóik egészségét akár az év végén. A pandémia különösen rávilágított, hogy mennyire fontos a munkavállalók jól léte, és hogy milyen sokba kerül a cégnek a dolgozók kiesése. Az egészségpénztárba fizetett célzott támogatással a cég csökkentheti a lakosság által zsebből egészségre fordított forintokat (ez pedig nem kevés!) 35,99 százalékos adózás mellett. Az akár év végén, akár egész évben rendszeresen adható juttatás elkölthető a gyógyszertárakban vagy a pénztárakkal szerződött magán-egészségügyi szolgáltatóknál.
-s-

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!