<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év végéhez közeledve minden cégnél felmerül a kérdés: hogyan ismerjék el a dolgozók munkáját. Mi legyen a bónusszal? Lesz egyáltalán? Vagy nem lesz? Ezek megválaszolása különösen nehéz volt tavaly is, most is.

A cikk erdetileg a Piac&Profit magazin november-decemberi számában jelent meg. 

A koronavírus okozta válság sok munkaadó jutalmazási rendszerére is hatással volt: a Profession.hu állásközvetítő portál felmérése szerint idén a dolgozók kisebb arányban részesülnek béren kívüli jutalomban, mint a járványhelyzet előtt.

Míg egy 2015-ben készült felmérés során a megkérdezett munkavállalók 47 százaléka, addig 2021-ben már 56 százaléka nyilatkozta, hogy nem jár nekik a fizetésen és a cafeterián felüli bónusz. A munkavállalók többségének (57 százalék) viszont jár valamilyen béren kívüli juttatás: 37 százalékuk kap SZÉP Kártyát, valamivel kevesebbeknek (25 százalék) támogatja a vállalat a munkába járás költségét, illetve a számítógép használatát (11 százalék).

A munkavállalók fele se kap jutalmat (Fotó: Pixabay)A munkavállalók fele se kap jutalmat (Fotó: Pixabay)

A Profession.hu adatai most azt mutatják, hogy a munkavállalók 44 százaléka kap valamilyen bónuszt, jutalmat, jutalékot a fizetése mellett, amelynek mértékét az esetek többségében (62 százalék) a teljesítménytől teszik függővé a munkáltatók. A foglalkoztatottak körében a béren kívüli juttatás legnépszerűbb formája továbbra is a SZÉP Kártya, a válaszadók 37 százaléka preferálja ezt a megoldást.

Azok a munkavállalók, akik valamilyen formában részesülnek bónuszban, általában csak extra teljesítmény mellett kapnak pénzt a jövedelmükön felül. A megkérdezettek 41 százaléka nyilatkozta, hogy magas, 21 százalékuk pedig, hogy kimagasló teljesítmény szükséges a többletjuttatáshoz; 38 százalékuk esetében ez a bérezés része. A jutalmazásban részesülő munkavállalók 39 százaléka egyhavi fizetésének megfelelő vagy annál magasabb, 36 százalékuk ennél alacsonyabb díjat, 8 százalékuk pedig valamilyen tárgyi juttatást vár éves prémiumként, 17 százalékuk viszont egyáltalán nem számít jutalomra idén.

Változás figyelhető meg a jutalmazott munkavállalók demográfiai jellemzőiben a hat évvel ezelőtti helyzethez képest. Amíg 2015-ben a férfiaknak és a fiatalabb dolgozóknak nagyobb arányban volt lehetőségük bónusz megszerzésére, az idei évre a kor és nem helyett sokkal inkább az iskolai végzettség vált meghatározóvá a jutalmazás tekintetében. A havonta biztosított bónuszban jellemzően az alapfokú végzettséggel rendelkezők részesülnek, míg a felsőfokú végzettségűeknél az évente kifizetett díj a megszokott jutalmazási forma.

Megkerestünk jó néhány céget, hogy megtudjuk, náluk lesz-e év végi jutalom, bónusz. Kevés helyről kaptunk visszajelzést.

A Molnál elmondták: bár a nagyobb személyes rendezvényeket sajnos a járványhelyzet miatt nem tudják megvalósítani, ösztönzik a közvetlenül együtt dolgozó kis csapatokat, hogy – ha az aktuális járványügyi szabályok lehetővé teszik – keressenek biztonságos módot arra, hogy szervezzenek közös programot, vacsorát, természetesen a munkatársaik egészségét teljes mértékig szem előtt tartva. Ennél a vállalatnál karácsony környékén jelentős juttatásokra számíthatnak a kollégák, például az éves kiemelkedő teljesítmény, illetve példaértékű munkavégzés elismeréseként emelt jutalomkeretből részesülhet nagy részük. Ezenfelül december elején érkezik egyhavi fizetésnek megfelelő összeg a munkavállalók számlájára, amit, ahogy a korábbi években is, a pandémia okozta nehézségek ellenére is kifizetnek. A karácsonyi felkészülést és az ünnepi ráhangolódást pedig különböző termékkedvezményekkel, wellbeing programokkal segítik.

Az egész éves munka elismeréseként 4 heti törzsbérnek megfelelő bértömeget fordít az évi végi rendkívüli jutalomra a Richter, amely összeg fele teljesítményarányos jutalmazási keretként használható fel, így lehetőséget ad arra, hogy az éves teljesítményt figyelembe vegyék a vezetők. Ezt a jutalmat november végén kapják meg a munkavállalók. Ezenfelül külön jutalomkeret áll ebben az időszakban a vezetők rendelkezésére ahhoz is, hogy az elvártnál jóval magasabb színvonalú munkát vagy a jelentős pluszfeladatokat vállaló és sikeresen elvégző kollégákat elismerjék. A Munkavállalói Értékpapír-juttatási Programjuk keretében a legalább két éve munkaviszonyban álló munkavállalók tevékenységét ismerik el többletjuttatásként adott törzsrészvényekkel. Ezeket decemberben helyezik el az érintettek számára letétbe, értékesítésükre két év elteltével lesz lehetőségük a dolgozóknak. Mindemellett december elején karácsonyi díszcsomaggal is kedveskednek a munkavállalóknak.

A Magyar Telekomnál úgy érzik, fontos év végén visszatekinteni az elmúlt időszakra, és elismerni a kollégák erőfeszítéseit. Szerintük biztonságos keretek között mindenképpen helye van a vállalati karácsonyi rendezvényeknek. Amellett, hogy a vállalat egésze számára, több ezer kolléga részvételével terveznek közös évértékelést és ünneplést az online térben, az egyes csapatok, szervezeti egységek is szerveznek hasonló digitális találkozókat. A Magyar Telekom a vállalatnál működő érdekképviseletekkel történt megállapodás értelmében többletforrást biztosított a 2021-ben kimagasló teljesítményt nyújtó munkavállalók egyszeri jutalmazására.

A Telenor Magyarország bónuszrendszere egy, az adott évre előre meghatározott, a cég-, valamint az egyéni teljesítmény alapján kidolgozott KPI-rendszer szerint működik. A bónusz az éves eredményhez kötött, és általában nem év végén, hanem március magasságában fizeti a cég. A pandémia idején a cafeteria esetében kisebb, 2020 során sávosan bevezetett változások történtek, az év végére azonban ezeket részben kompenzálták. Más érdemi változás a COVID miatt nem volt a vállalatnál. A béren kívüli juttatások keretében minden dolgozónak, a hosszú távolléten lévő kollégáknak, azaz a kismamáknak is jár élet-, baleset- és egészségbiztosítási csomag, a cafeteriajuttatásokat pedig a munkavállalók például SZÉP Kártyára, sportolási lehetőségekre fordíthatják. A Telenor emellett heti két nap fix home office-t biztosít.

Áprilisban a telekommunikációs vállalat is csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a koronavírus elleni oltásért szabadnapot adnak munkavállalóiknak az átoltottság növelése és az oltási kedv támogatása érdekében. Ennek keretében a vállalatnál plusz egy fizetett szabadnap jár minden kollégának, aki az oltás beadatása mellett dönt, vagy már döntött. Az oltásért járó szabadnapot a munkatársak az év végéig, 2021. december 31-ig vehetik ki. Július 1-től a törvényileg biztosított öt napon felül, további négy hét fizetett szabadságot biztosít a Telenor azoknak a munkavállalóknak, akiknek partnere gyermekvállalás miatt szülési szabadságra megy.

A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy a vállalatnál nem a naptári év végén, hanem a pénzügyi év végét követően, azaz kora nyáron történik a bónuszosztás. Kiemelték továbbá, hogy a COVID-19 járvány ellenére az éves bónuszokat a tavalyi évhez hasonlóan idén is változatlan elvek mentén adják. Az extra juttatásokhoz tartozik továbbá a Vodafone törzsgárdaprogramja is, melynek keretében a jubileumi munkaviszonyukat ünneplő kollégákat juttatásban részesítik. Az extra szabadnapok kapcsán elmondták, hogy tavaly egy, míg idén a jogszabályban foglaltakon felül további két szabadnapot biztosítanak a kollégáknak. Emellett idén októberben indult el a Vodafone Spirit Days kezdeményezése, melynek értelmében a kollégák negyedévente egy napot fordíthatnak személyes fejlődésükre, így tanulásra, kikapcsolódásra, feltöltődésre, melyhez a vállalat tippeket és lehetőségeket (például közös faültetés, learning videotéka stb.) is kínál. Utóbbiak mellett a Vodafone minden kolléga számára évi négy, önkéntes munkára fordítható napot biztosít. A juttatási rendszer része továbbá a szülési szabadságra vonatkozó irányelv, melynek értelmében a vállalat 16 hetes fizetett szabadságot ad a nem szülő szülők (kispapák, örökbefogadó partnerek) számára is.

A Magyarország legnagyobb nem állami foglalkoztatójának számító Mészáros Csoportnál karácsony közeledtével immár hagyományosan ajándékcsomagot kap valamennyi munkavállaló. Emellett prémium illeti a csoporthoz tartozó cégek „Év Dolgozóit” és „Év vezetőit”, illetve a jubiláló munkavállalókat, amelyet minden év végén ünnepélyes keretek között, személyesen nyújt át Mészáros Lőrinc tulajdonos, megköszönve ezzel egész éves, értékteremtő munkájukat. A csoportszintű elismerések mellett a vállalatcsoporthoz tartozó egyes cégek egyedi juttatási politikájuk szerint is elismerik a legkiválóbb kollégáikat.

Nem mindegy, mibe kerül

Összegyűjtöttünk néhány, a bérnél kedvezőbben adózó megoldást, amellyel év végén ugyanakkora összegből nettó többet adhatnak a cégek dolgozóiknak. Mielőtt azonban csak a pénzügyi vezető véleményét kérdeznénk, gondoljunk bele abba is, mi az, ami valóban örömet okoz a kollégáknak. A munkateljesítményhez kötött prémium, bónusz, valamint a jogszabályban előírt bér, bérpótlék és egyéb bérjellegű kifizetés nem váltható ki béren kívüli juttatásokkal, az év végi „pulykapénz” viszont igen. Bizonyos cafeteriaelemeket például adhat év végén az a munkáltató is, amely amúgy év közben nem élt ezzel a lehetőséggel.


SZÉP Kártya

A kártyára szánt juttatást a munkáltató az év során bármikor, akár decemberben, egy összegben is utalhatja a kártyára. Mivel a kártyán lévő pénz az utalást követő naptári év végéig használható fel, a dolgozónak legalább egy év áll rendelkezésére a költéshez. A pandémiára való tekintettel most az egyes alszámlákon jóváírt juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható 2022. szeptember 30-ig (a hatályos kormányrendelet szerint). Vagyis ugyan a munkáltatót köti, hogy az év során összesen szálláshely alszámlára legfeljebb 400 ezer forintot, vendéglátás alszámlára legfeljebb 265 ezer forintot, szabadidő alszámlára pedig legfeljebb 135 ezer forintot adhat, de a munkavállaló akár a szabadidő alszámlán lévő összegből is megvacsorázhat az étteremben. Ebből az is következik, hogy a munkáltató, amely például kimerítette a szálláshely alszámlára fizethető keretet, év végén feltöltheti a másik két alszámlát 15 százalékos adózással.


Csekély értékű ajándék

A cégek évente egyszer, a mindenkori minimálbér 10 százalékáig – ez 16 740 forint 2021-ben – adhatnak csekély értékű ajándékjuttatást a dolgozóiknak és azok közeli hozzátartozójának. A jogszabály szerint ebbe a körbe tartoznak a szülők, a nagyszülők, a gyermekek, az unokák, a testvérek és a nem vér szerinti rokonok és nevelt hozzátartozók is. A juttatás munkáltató által fizetendő adója 35,99 százalék, amennyiben a cég évente egy összegben biztosítja a juttatást. Ez azt jelenti, hogy egy négytagú család évente akár 66 960 forintot is hazavihet, ami a munkáltatónak cafeteriadóval növelve 91 059 forintba kerül. Ha ugyanennyit bérként fizet, az összeg a munkavállalót és a munkáltatót terhelő adóval 117 809 forintos kiadást jelentene a cégnek.


Egészségpénztárba fizetett célzott támogatás

Bár az önkéntes pénztári tagdíj-kiegészítés 2019 óta bérként adózik, maradt egy lehetőség arra, hogy a cégek alacsonyabb adóval támogathassák dolgozóik egészségét akár az év végén. A pandémia különösen rávilágított, hogy mennyire fontos a munkavállalók jól léte, és hogy milyen sokba kerül a cégnek a dolgozók kiesése. Az egészségpénztárba fizetett célzott támogatással a cég csökkentheti a lakosság által zsebből egészségre fordított forintokat (ez pedig nem kevés!) 35,99 százalékos adózás mellett. Az akár év végén, akár egész évben rendszeresen adható juttatás elkölthető a gyógyszertárakban vagy a pénztárakkal szerződött magán-egészségügyi szolgáltatóknál.
-s-

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.