A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) több budapesti kínai étterem hatósági ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabálytalanságokat tárt fel, amelyek miatt elrendelte a vendéglátó egységek azonnali bezárását, valamint nyomon követhetetlen alapanyag és készételek forgalomból történő kivonására is sor került – közölte a hatóság.
A hatóság az ellenőrzések során hasonló jellegű élelmiszerbiztonsági és higiénia problémákat tapasztalt. Így a vizsgált éttermek általános higiéniai állapota rendkívül elhanyagolt volt: a konyhai területek és a főzőtér erősen szennyezettek, a padlót koszos kartonlapok borították és a falburkolatok több helyen sérültek, megnehezítve azok tisztítását. A hűtőterek és mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak, míg a tároló fiókok töröttek és elhanyagoltak.
Az NKFH munkatársai rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak a konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken. A mennyezeten és a lámpatesteken is lerakódott zsír volt észlelhető, amely egyértelműen utalt a hosszú ideje fennálló tisztítatlanságra. A kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.
Fotó: Depositphotos
Az NKFH hatékony fellépését jól mutatja, hogy az ellenőrzések során feltárt hiányosságok és szabálytalanságok gyors és határozott intézkedéseket eredményeztek – írja a hatóság. Az utóellenőrzés tapasztalatai alapján több étterem is teljesítette jogszabályi kötelezettségét, így azok folytathatták tevékenységüket.
Annak érdekében, hogy a hasonló tevékenységet folytató vendéglátó egységek megfelelően működjenek, az NKFH országos vizsgálatot rendelt el a távol-keleti gyorséttermeknél.