3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Mind a magyarországi, mind a leányok hozzájárultak a kiugró eredményhez, amelyből a vezetőség az egy évvel korábbinál 13 százalékkal magasabb, 248 forintos osztalékot fizetne.

Az OTP-csoport tavalyi adózott nyeresége 29 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál, 412,6 milliárd forint. A növekedésből 20 százalék volt organikus, a többi az új bolgár, albán, moldáviai és montenegrói akvizíciók hozzájárulása. A kedvező gazdasági környezetet kihasználva fokozódott a legnagyobb hazai hitelintézet aktivitása, nettó kamatbevételei 25 százalékkal bővültek. Teljesítő hitelei volumene 48 százalékkal gyarapodott, ebből 15 százalék volt az organikus növekedés.

Felülmúlták a várakozásokat
Felülmúlták a várakozásokat

A jelentős hitelkihelyezés és portfoliójavulás ellenére intő jel lehet a nettó kamatmarzsok jelentős, 23 bázispontos csökkenése 2018 negyedik negyedévéhez viszonyítva - figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt. Hozzátéve: a jövőben a koronavírus gazdasági hatásainak csökkentése miatt tovább mérséklődhetnek az alapkamatok, emiatt tovább szűkülhetnek a marzsok az idén. Az üzleti aktivitás élénkülésének köszönhetően az OTP díj- és jutalékbevételei éves szinten 52 százalékkal emelkedtek. 

A bankcsoport leányai közül jelentősen növekedett a bolgár csoport, amely 58 százalékkal növelte eredményét, alapvetően az Express Bank integrációjának köszönhetően, de az ukrán operáció is jelentős, 50 százalékot meghaladó eredményjavulást tudott felmutatni. A román és orosz operáció pedig veszteségét nyereségbe fordította 2019 utolsó negyedévében. Ennek köszönhetően a tavalyi 38-ról 46 százalékra emelkedett a leányok hozzájárulásának aránya az OTP-csoport eredményéhez.

A működési költségek 14 százalékkal emelkedtek éves alapon, a kiadás/bevétel mutató a 2018 véginél 3,7 százalékponttal alacsonyabb, 52,7 százalék lett 2019 végén. Az alaptevékenység költségei éves alapon 10 százalékkal emelkedtek, melyet enyhített, hogy egyrészt a szoftverfejlesztői bérek egy részét tőkésítették, másrészt a magyarországi munkáltatói járulékok csökkentek. Idehaza egyébként  5 százalékkal nőtt az OTP által foglalkoztatottak száma. A kockázati költségek emelkedtek éves alapon, és az elemzői várakozásokat is meghaladták 21 százalékkal.

Az OTP Bank vezetői a 9-kor kezdődő sajtótájékoztatón számolnak be a 2019-es eredményekről, amelyről lapunk is beszámol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!